Какви са ползите от периодичното гладуване?

периодично гладуване ползи

В последните години сериозна популярност набра методът за отслабване, познат като периодично гладуване. Освен за намаляване на обиколката на талията, периодичното гладуване помага за забавянето на процесите на стареене в тялото, подобряване на качеството на нощния сън, намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми, диабет и някои други опасни хронични заболявания.

По своята същност периодичното гладуване представлява редуване на периоди на глад с периоди на хранене. Разбира се, възможностите за осъществяването му зависят от индивидуалните особености на всеки организъм.

По време на спазването на периодичното гладуване не се приема никаква храна, а по този начин тялото започва да изгаря натрупаните мазнини, за да си осигури необходимата енергия за функциониране.

Рамката 16/8 е най-често използвана за спазване на периодично гладуване. Тя означава, че можете да се храните например в периода 11:00-19:00 часа, а в останалото време през деня не се приема никаква храна. Другият вариант е пълно гладуване за 24 часа, последвани от дни на нормален прием на храна.

Ползи от периодичното гладуване - вижте повече:

периодично гладуване

На първо място периодичното гладуване е много щадящ за психиката метод за отслабване, защото е по-лесно от диетите. Обяснението е просто - не се налага да броите калории, да изключвате хранителни групи от менюто си и постоянно да мислите с какво да да се храните.

Стресът, който диетите причиняват, води до повишаване нивото на кортизола в кръвта, а той от своя страна прави спазването на режима много по-трудно и дори невъзможно. Единственото, което периодичното гладуване изисква, е да не се храните определен период от време.

Ако спазвате периодично гладуване, рискът от диабет значително намалява. Това се обяснява с факта, че вие губите телесна маса, а така тялото реагира по-добре на инсулина. Глюкозата се усвоява по-ефективно и диабетният риск е много по-малък.

Освен да отслабнете, периодичното гладуване помага и да запазите свалените килограми, което е от изключително важно значение за всички хора с наднормено тегло. Спазването на диети и ограченията понякога ни вкарват в порочен кръг от диети и скорошното натрупване на загубените килограми, познат като йо-йо ефект.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати