Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Защо да осиновим куче от приют?

Защо да осиновим куче от приют?

Защо да осиновим куче от приют?
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Приютите за кучета са пълни с бездомничета и за съжаление много хора все още предпочитат да купуват домашни любимци, вместо да ги осиновяват. Има обаче няколко причини, поради които е за предпочитане да се спаси кученце от приют, а не да се купува.

То може да предложи много любов

Животните в приютите имат тежък и тъжен живот. Или са родени директно на улицата, където са били заобиколени от опасности и не са имали достатъчно храна, или са били изоставени от стопани, на които са имали доверие. Освен това, колкото и добър да е подслонът, животните в приюта живеят в тесни помещения и не получават необходимото внимание. Когато такова кученце наистина е спасено от вас, ще бъдете изумени колко много ще ви благодари за жеста.

Спестявате пари

Когато купувате домашен любимец от зоомагазин или развъдник, трябва да извадите солидна сума от портфейла си. Вместо това, осиновяването на куче от приют обикновено е безплатно.

Можете да изберете куче на всяка възраст

Дори малките кученца да са сладки, много хора не искат да се занимават с възпитанието им: трябва да бъдат научени на хигиенни навици, да не хапят обувки и т.н. Но възрастно куче от приют вече ще знае тези неща, особено ако е било изоставено от бившите си собственици.

Намалявате търсенето на кучета за продажба

Може би си мислите, че животните, родени и отгледани за продажба, имат прекрасен живот, но това не е вярно. Често те живеят в претъпкани развъдници, не им се обръща внимание. И дори условията, в които пребивават, са лоши. От друга страна, намалелият интерес спрямо търговията с кучета, може да намали тази порочна практика.

Всъщност помагате на повече животни

Макар да изглежда, че спасявате само кученцето, което осиновявате, всъщност помагате и на другите. След като мястото бъде освободено, на негово място може да дойде друго куче - а дотогава приютът ще разполага с повече ресурси за останалите животни.

Защо да имате куче за домашен любимец?

Куче за домашен любимец

Намалява стреса

Ако имате домашен любимец, било то куче, котка или хамстер, стресът, тревожността и депресията са по-ниски. Освен това хората с малко приятели или възрастните хора ще имат постоянен спътник.

Повишава имунитета на децата

Въпреки че много родители държат децата си встрани от животни, други откриват, че всъщност малчуганите повишават имунитета си при контакт с кучета. Това е валидно за деца на всяка възраст, дори за бебета.

Поддържа ви във форма

Може невинаги да ви се иска да се разхождате с кучето си, но ще бъдете принудени - в противен случай то ще се облекчи в дома ви! Следователно тези, които имат кучета, обикновено се движат повече и са в по-добро физическо състояние.

Помага ви да създадете приятелства

Осиновяването на куче може да бъде идеалното решение за по-срамежливи хора - тези, които са загубили желанието си за живот или тези, които просто имат по-трудна комуникация с връстниците си. Излизайки на разходка с кученцето, неизбежно ще опознаете нови хора, които могат да се превърнат в приятели или, защо не, в партньори в живота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest