Какво да ям, когато съм болен

Какво да ям, когато съм болен

Есенно и зимно време много хора започват да се оплакват, че проявяват симптоми на простуда - боли ги гърлото, тече им носа, изпитват обща неразположеност и т.н. За да облекчите подобни симптоми обаче е от първостепенно значение да промените режима си на хранене.

Той трябва да е питателен и да укрепва силите ви. Не е време нито за диета, целяща намаляване на килограмите, нито пък е време да се тъпчете безразборно с първото, което попадне пред погледа ви. Казано най-просто и ясно време е да се храните здравословно, за да можете по-бързо да оздравеете.

Какви са подходящите храни за болни хора?

На първо място е важно да включите в менюто си възможно най-много витамини, особено витамин С. За това разчитайте на плодовете и зеленчуците, но само ако те са сезонни. Хапвайте на воля всякакви цитрусови плодове, киви, касис, броколи, червени чушки, брюкселско зеле и др.

Доказано е, че по време на грип и простудни състояния много добър ефект оказва пилешката супа. Телешкото варено също е много полезно, защото самото телешко месо е богато на желязо.

Пилешка супа, когато сте болни

Пийте много течности, фрешове и чайове, когато сте болни. Като казахме чайове, имаме предвид предимно билкови чайове или други народни отвари, приготвени от естествени продукти. Изберете онези, които имат антибактериално и противоинфекциозно действие и тези, които се сочат като най-добри за укрепване на имунната система.

Наблягайте на чай от лайка, мащерка, салвия (градински чай), бъз, джинджифил, сладък корен, ехинацея, горски плодове, както и мед, пчелен прашец, лук и чесън.

При грип и простудни състояния, които не протичат особено тежко, е винаги по-добре да прибягвате до натуралните средства отколкото да разчитате на синтетичните хранителни добавки или медикаменти.

Когато сте болни е добре да изключите от менюто си и онези храни, за които се знае, че са вредни за здравето. Не прибягвайте до веригите за бързо хранене и не използвайте никакви полуфабрикати, които са пълни с трансмазнини (транс мастни киселини). Факт е, че те са навсякъде около нас, но именно по време на болест е важно да се храним правилно.

Как да разпознаете в кои храни има транс-мазнини, бихте попитали. На практика те се съдържат в почти всички преработени или готови продукти. Има ги в изобилие в чипсовете и снаксовете, в шоколадите, в зърнените закуски, кроасаните и вафлите.

В България все още няма приет закон, който да изисква от производителите да обозначават на етикета на продукта, че той съдържа транс-мазнини. Но ако фиксирате, че в състава на даден продукт е изписано, че в него има растителни мазнини, то е почти сигурно, че това са транс-мазнини. Те не трябва да бъдат част от храненето, когато сте болни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати