Как да се справим с чувството за вина?

Как да се справим с чувството за вина

Закъснях, оставих вратата отворена, загубих портфейла си, спорих с майка си, скъсах се с приятеля си, ядосах се, разболях се... за всичко това вече имаме отговор, кратък и изчерпателен: Виновен съм!  

Вместо да си скубем косите и да се самоизмъчваме, има и друг начин да понесем слабостите си. Как да се справим с чувството за вина, което така ни разяжда?

Повярвайте, съществуват стратегии или идеи, които ви помагат да се справите с вината, най-зловещото човешко творение.

Не забравяйте, че съвършенството не съществува

Никой не е съвършен, дори нашите приятели или членове на семейството, които изглежда водят перфектен живот без вина. Фактът, че копнеем за съвършенство, независимо от сектора на живота ни, е пряк път към провала, защото съвършенството никога не може да бъде постигнато. Не забравяйте, че всички ние грешим и че е важно да осъзнаете грешките, които правите, и да приемете, че сте и обикновен човек.

Не се страхувайте от грешките, а се опитайте да се учите от тях. Приемайте ги като житейски уроци. Когато направите нещо грешно, не бързайте да се обвинявайте и да си насаждате чувство за вина, а помислете какво ще промените, за да избегнете грешката следващия път. Помнете, че миналото няма как да е върне, и чувствайки се виновни, няма да промените нищо. Но бъдещето е във ваши ръцете.

Чувство за вина

Учете се от собственото си поведение

Целта на вината не е да ви накара да се чувствате зле за себе си, само в името на злото. Чувството за вина е да се опитате да привлечете вниманието ви, така че да можете да научите нещо от това преживяване.

Ако се поучим от поведението си, ще имаме по-малко шансове да повторим тази грешка отново в бъдеще. Ако случайно сте казали нещо обидно на друг човек, вашата вина ви казва това: трябва да се извините на този човек и да помислите малко по-добре, преди да говорите.

Приемете, че сте направили нещо нередно и продължете напред

Ако знаете, че сте направили нещо нередно или сте наранили някого, ще трябва да приемете, че не можете да промените миналото. За щастие можете да направите определени промени в поведението си.

Ако сте виновни, извинете се

Затова опитайте това упражнение: приемете, че сте сгрешили, извинете се за неподходящо поведение по подходящ начин и след това продължете, оставете миналото зад себе си. Колкото повече се фокусирате върху вярването, че сте можели да направите повече, толкова повече това ще продължи да ви притеснява.

Чувството за вина е пагубно. То ви държи на едно място и пречи на прогреса ви. Освен това вреди на взаимоотношенията ви с други хора. По-добре се научете да го елиминирате, за да вървите свободно напред.

Научете се да се справяте с чувството за вина, за да се радвате на щастлив живот. Помнете, че нашият житейски път на този свят е кратък. Не бива да си губим времето с отрицателни мисли.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати