advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Кой е Петър Димков

Кой е Петър Димков

Кой е Петър Димков
Снимка: portal12.bg

Петър Иванов Димков е известен като един от най-видните български народни лечители, въвел ирисовата диагностика в България и автор на най-големите и пълни трудове по народна медицина.

Роден е на 19 декември 1886 г. в София в семейството на лечителка и свещеник. Той е последовател на Петър Дънов и участник в Бялото братство, като успява да доразвие и надмине неговите лечителски методи. През живота си Димков е излекувал хиляди българи, използвайки многобройни народни методи и билки.

По-малко известно е, че Петър Димков завършва Военната академия в Петербург и притежава званието полковник от Българската армия. По време на военното си обучение той проявява интерес към медицината - посещава лекции в Медицинския университет, беседи по Тибетска медицина, интересува се от хомеопатия, чете много медицинска литература от различни автори. Една от тези книги е на М. Платен за лекуване и природосъобразен живот, която оформя интересите му в медицината.

В Петербург П. Димков се запознава с ирисовата диагностика от книгите на на доктор Пекчели. По-късно този метод става и негов начин за диагностика.

След завършване на военното си образование Петър Димков е назначен като подпоручик в Драгомански полк в Цариброд. През 1909 г. Той участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, а след войните става военнослужещ в София. Тогава и започва да се занимава с народна медицина. Следва кариера на военен, придружена от множество премествания в различни градове на България. През 1936 г. е приведен в запас заради републиканските си убеждения.

След военната кариера за Димков и семейството му настават дни на мизерия, но и възможност да се заеме с другата си страст – медицината. Той се отдава на не по-малко значимото обществено дело, а именно билколечение и народна медицина, като лекува пациентите си напълно безплатно. Той вярва, че трябва да се лекува не само тялото, а и душата и че няма нелечими болести.

Първата му и основна книга на тема народна медицина е Нарѫчникъ по природно лѢкуване и живѢене. Тя се състои от три тома и е издадена четири пъти за периода 1926 – 1939. Следващата му книга е Практически съвети за правилно лѢкуване по метода на Луи Куне, от 1931 г.

Народна медицина с Петър Димков

Петър Димков е известен най-вече с тритомното издание Българска народна медицина, излязло през 1977, 1991, 1993, 2008 г. Книгите включват съвети и рецепти за природолечение и природосъобразен живот – билколечение, хигиена, хранене, козметика, духовни практики.

След трите тома на Българска народна медицина, Петър Димков издава още няколко книги: Очна диагноза от 1999 г, Хигиена и лекуване на душата и Молитвеник от 2009 г.

Освен знанията по народна медицина Димков ни завещава и чисто философска мъдрост за живота и здравето.

Цитати на Петър Димков

- Чиста съвест, добро сърце и умереност във всичко;

- Болестите са резултат на лъжата. Нарушаването на закона на истината води до боледуване. Истината носи здраве;

- Необходимо е у болните да се създава вяра в оздравяването чрез убеждаване, че болестта може да се превъзмогне чрез отстраняване на страха от нея и на психичното напрежение.

Димков смята, че мислите ни могат да ни разболеят, но и че чистата положителна мисъл и самовнушението може да лекува. Той има всеобхватен поглед върху човешкото здраве, като отдава голямо значение също и на правилното дишане, правилната стойка, физическата активност, храненето, начина на живот, връзката с природата. От тази гледна точка, Димков препоръчва лечението да е комплексно, да въздейства както върху конкретен орган, така и върху целия организъм. Също смята, че едно лечение трябва да е изцяло природосъобразно и винаги съобразено с индивидуалните характеристики на болния. Той разработва изключително разнообразни природни методи за лечение: от билкови отвари, компреси и разтривки, до лечебни движения, слънчеви бани, гимнастика и позитивно психическо поведение.

До днес, въпреки развитието на съвременната медицина, много хора използват знанията, събрани и предадени от Петър Димков в книгите му. Много от рецептите му за превенция на здравето са станали като традиция в българските семейства, като например приготвянето на имуностоимулиращия сироп от бъз, който всеки познава.

Много хора и днес разчитат на неговите методи и рецепти за разрешаване на здравословните си проблеми, следват съветите на Петър Димков и философията му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати