10 съвета за поддържане на храносмилането в топ форма

храни за добро храносмилане

Здравата храносмилателна система е важна, за да ни помогне да усвояваме правилно храната си. Това ръководство може да ви помогне да подобрите храносмилането и да се чувствате отлично.

Храносмилането е сложен телесен процес, който включва смесване на храната с храносмилателни течности, придвижване през храносмилателния тракт и разграждането й. Храносмилателната система започва от устатата, докато дъвчете и поглъщате храна, и завършва в червата.

За съжаление има много неща, които могат да се объркат с храносмилателната система и много неща, които засягат функцията на храносмилателната система. Честите храносмилателни разстройства включват запек, диария, болест на Крон, дивертикулоза, дивертикулит, рак на дебелото черво и тънките черва.

Храносмилателното здраве може да бъде повлияно от фактори на начина на живот, като диета и упражнения, но много проблеми с храносмилането могат да бъдат и генетични.

Ние събрахме най-добрите съвети, за да ви помогнем да поддържате храносмилането в топ форма:

1. Избягвайте определени храни

Храната е важна, за да поддържа храносмилателната ви система както трябва, но не всички храни са еднакво полезни. Някои храни не се смилат толкова добре, колкото други, и могат да причинят различни симптоми на лошо храносмилане, като подуване на корема, газове и гадене. Ето редица храни, които трябва да намалите за добро храносмилане:

- мазни и пържени храни;

- алкохол;

- млечни продукти;

- сладкиши и бисквити;

- хляб, тестени изделия и други въглехидрати.

2. Практикувайте добра хигиена на храните

храносмилане

Много храносмилателни проблеми възникват от паразити и бактерии, които могат да ви разболеят сериозно. Рискът от хранително отравяне може да се увеличи, ако храната е изложена на по-високи температури или не е добре обработена термично. Не забравяйте да си миете ръцете, когато приготвяте храна, да поддържате кухнята, хладилника, приборите и съдовете чисти, не забравяйте да приберете продуктите в хладилника и не гответе повече, отколкото може да се изяде.

3. Помислете за използването на пробиотик

Пробиотиците се превърнаха във важна тема в здравните разговори, тъй като учените и обществеността осъзнават по-добре значението на здравата храносмилателна система. Доколкото пробиотикът не може да излекува състояние като синдром на раздразнените черва, той все още може да помогне на храносмилателната система. Има много неща, които трябва да имате предвид при избора на пробиотик. Най-добре е да се консултирате с лекар за най-подходящият за вас.

4. Отидете на лекар, ако нещо се случи

Болката в стомаха може да не означава непременно нещо толкова сериозно като рака на червата, но все пак може да е причина за безпокойство. Ако имате и други симптоми и болката е постоянна, потърсете помощ от лекар.

5. Не се страхувайте от изследвания

С напредването на възрастта колоноскопията е жизненоважна рутинна процедура, която помага да се изключат всякакви проблеми с дебелото черво. За съжаление това може да е плашещ процес за мнозина и нещо, което те биха предпочели да избегнат. Ако Вашият лекар поръча колоноскопия, не отлагайте. Бъдете спокойни, изследването е безвредно.

6. Опознайте храносмилателната си система

храносмилателна система

Не е нужно да сте медицински експерт, за да отделите факта от заблудата, когато става въпрос за храносмилателната ви система. Има много неща, за които може да повярвате, че просто изобщо не са верни (включително, че се нуждаете от клизми, за да поддържате храносмилателния тракт здрав). Не се поддавайте на тези митове.

7. Помислете за работа с диетолог

Изпитвате ли синдром на раздразненото черво или просто имате храносмилателни затруднения? Диетологът може да играе ключова роля, за да ви помогне да спазвате здравословна диета и да възприемете здравословни навици. Потърсете експертно мнение.

8. Спрете лошите навици

Излагате ли на риск собственото си храносмилателно здраве, без дори да сте наясно дали е така? Има много неща, които правим ежедневно, които могат да повлияят отрицателно на храносмилането ни. Такива са безразборен прием на храна, напитки и лекарства, прием на големи количества храна, бързо хранене без достатъчно дъвчене, липса на фибри в храната ви, ненавременно потърсена медицинска помощ, чест прием на „очистителни” процедури за изчистване на червата и др.

9. Яжте аспержи

Обичайте ги или ги мразете, според изследванията този зеленчук е полезен за здравето на червата. Това е пребиотична храна, което означава, че тя храни добрите бактерии, които живеят в червата ви.

10. Помислете за физически упражнения

Ако се борите с лошо храносмилане, физически упражнения и някои йога пози могат да помогнат.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати