Advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как се почиства набук

Как се почиства набук

Как се почиства набук

Набукът изглежда впечатляващо и елегантно, само велурните продукти могат да се конкурират с него по красота. Естествената кожа е материал за имидж и е много важно чантите, обувките и ботушите да имат представителен вид.

Когато избирате такива продукти, е добре да се научите как да почиствате и поддържате изделията от набук, как да предотвратите стареенето и да коригирате последиците от лошото време. Грижата за този материал е само на пръв поглед трудна, но всъщност няма да ви отнеме много време.

Набукът е кръстоска между гладка кожа и велур по текстура. Фино-пухкавата текстура се получава след хромиране на дъбене и полиране на предната повърхност на кожата на говеда. Материалът е издръжлив, с висока устойчивост на износване и устойчивост на влага в сравнение с велура. Често се използва за шиене на трекинг ботуши.

Как да почистите и да се грижите за набука, зависи от неговите свойства в конкретния случай.

- Естественият набук е приятен на допир, поддържа топлинен баланс и е дишащ, но изисква внимателна поддръжка. Трябва редовно да се суши и да се третира с водоотблъскваща импрегнация;

- Изкуственият заместител на външен вид се различава малко от естествения, по-толерантен е към температурни крайности и висока влажност, издръжлив и практичен, но с намалена пропускливост на въздуха. Изисква поддръжка с антисептици и дезодоранти;

- Промазаният набук е естествен материал, импрегниран с маслен състав за създаване на водоустойчив филм, има по-гладък леко овлажнен вид и е много издръжлив. От него се правят туристически обувки и зимни ботуши. Особеността на това как да почистите гладък набук е редовното отстраняване на петната.

Въпреки че набукът изисква внимателна поддръжка, той не е толкова причудлив, колкото велура или велурената кожа.

Основни грижи за набука

Как се почиства набук

За да запазите обувките и чантите си като нови, трябва да спазвате няколко правила за това как да почистите набука. Основните са общи за всички типове кожа, но при набука са малко повече, отколкото за обикновената кожа и по-малко проблемни, отколкото за велур. Запасете се с правилните инструменти и инструменти, за да улесните този процес.

4 стъпки: Как да почистим набука зависи от степента на неговото намокряне и замърсяване. Пълният процес на възстановяване се състои от четири стъпки, някои от които може да не са необходими в определени случаи.

Сушене на набук

Преди да пристъпите към начина, по който да почистите набука от мръсотия, продуктът трябва да бъде добре изсушен. Това не може да стане с отоплителни уреди, трябва да се изсуши при стайна температура. За да ускорите процеса, напълнете ботушите или обувките си с хартия и я сменете според нуждите.

7 правила на самото почистване на набук

- Със специална четка почистете праха и сухата мръсотия от повърхността;

- Отстранете упоритите замърсявания с пяна или шампоан за обувки;

- Изсушете, като следвате горните правила;

- Отстранете старите петна с мека четка или гума;

- Повторете процедурата, като започнете от точка 2, 2-3 пъти, ако е необходимо;

- Поправете всички видими дефекти със спрей за боя;

- Повдигнете власинките с четка.

Най-трудният и отнемащ време процес на всички процедури за грижа за кожата е почистването. Във всеки случай се изискват различни мерки, но схемата е една и съща.

Правила за безопасност при работа с набук

- Как да измиете нубука? Не можете да правите това под течаща вода и да използвате домакински химикали. Пяната предварително се нанася върху гъбата и се разпространява по повърхността.

- Как да почистя набука с четка? Без силен натиск с леки движения.

Възстановяване на цвят и текстура на набука

Набукът е загубил цвета си, на повърхността се появяват микродраскотини - обработете цялата повърхност с професионален продукт. Боя и спрей - възстановяващ цвят, подходящ за набук и велур. За да избегнете ивици, напръскайте равномерно от разстояние 30-40 см.

Често задаван въпрос - какво се случва, ако набукът се почисти с крем за кожа? Изхвърлете тази идея, за да не разваляте материала. Кремът за кожата оставя на повърхността филмово покритие, което напълно разрушава структурата на набука.

Последен етап

Нанесете равномерно водоотблъскващ спрей върху почистената повърхност. За естествените материали това трябва да се направи след всяко почистване. Новите продукти, изработени от промазан набук, не се нуждаят от допълнителна защита. Ще трябва да прибягвате до нея, само в процеса на износване на материала, когато сте изправени пред естественото им намокряне или в процеса на мокро почистване.

Ако под ръка няма специални средства:

- Разтворът на амоняк премахва бели ивици и мазни петна.

- Разтворът с оцет, разпръснат от бутилка със спрей, възстановява свежестта на набука.

- Кислородната вода премахва петна върху обувки със светъл цвят.

- За почистване на бели обувки - смес от сода и мляко.

- Мазните петна ефективно премахват талк, креда и нишесте.

Но е по-добре да не експериментирате, а да използвате професионални средства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest