Разтвор от вода с ябълков оцет - да почистим дома екологично

Разтвор от вода с ябълков оцет - да почистим дома екологично

Ябълковият оцет е наистина уникален продукт. Използва се в кулинарията - добавя се към супи, салати, печива, туршии и пр. Използва се също и в народната медицина, както за приготвяне на билкови извлеци, така и директно: при ухапвания от насекоми, възпаления, мазоли, шипове и много други.

Но ябълковият оцет има и още едно полезно приложение за почистването на дома, с което не всички са запознати. А именно – с разтвор от вода и ябълков оцет можем да почистим дома екологично. Така не само ще избегнем токсичната битова химия, която доказано вреди на здравето, но и ще спестим доста средства.

Ябълковият оцет е леко антибактериално и противогъбично средство, убива повечето видове мухъл и плесен. Оцетът също е естествен дезодорант – има свойството да отстранява миризми и да освежава въздуха.

Какви са основните приложения на ябълковият оцет в почистването на дома?

Оцетът ще помогне за:

- запазване или освежаване цвета на вещите;

- елиминира всички видове миризми;

- почистване на пода;

- почистване на обувките;

- измиване на стара мръсотия, плака и ръжда;

- почистване на водопровода;

- грижи се добре за мебели и много други.

При силни замърсявания към разтвора на ябълков оцет и вода могат да се добавят и други съставки като сода, сол, обикновен сапун.

Къде и как да приложите разтвора от ябълков оцет и вода?

Да се отървем от неприятните миризми

Съветите за почистване с оцет

За да се отървете от неприятната миризма в хладилника или микровълновата фурна, достатъчно е да направите разтвор от вода и оцет, смесени на равни части, и да избършете с него всички вътрешни повърхности.

Можете също да се отървете от миризмата на котки и кучета, ако апартаментът се почиства с помощта на вода, съдържаща оцет. Като цяло, можете да почистите пода и други повърхности с вода и оцет за дезинфекция и неутрализиране на всякакви миризми от естествен произход (но не и на препарати).

Оцетът е най-доброто почистващо средство за твърди подове, ламинирано дърво, керамични плочки, балатум и винилови подове. Той обаче не може да се използва върху каменни повърхности, когато става въпрос за мрамор, павета, гранит и други, защото може да ги повреди.

Премахване на ръжда и варовик

За да премахнете плака от тоалетната, трябва да полеете чаша ябълков оцет и да изчакате около час. Може да се остави за една нощ, за да премахнете запушванията. След това измийте тоалетната по обичайния начин като изтъркате с четка и изплакнете.

Оцетът работи и за плочки и мивки за баня и кухня. От повърхностите могат да бъдат отстранени замърсявания, мазнини и плесени с ябълков оцет, смесен с вода и малко сапун. Същият състав отлично почиства кранове от ръжда и други наслагвания.

Ако добавите ябълков оцет в съдомиялната машина или кафемашината веднъж месечно и ги пуснете да работят с обикновена вода с оцета, това ще помогне да се избавят уредите от вътрешно замърсяване.

С разтвор от оцет и вода може да почистите и други домакински уреди, например запушени отвори за пара на ютията (добавяте в ютията вода с оцет и я настроите да изпуска пара). Можете да почистите и дезинфекцирате самобръсначки, четки за зъби, сапунерки и пр.

Премахване на петна

Почистване на килими с разтвор от оцет и вода

Петната от пот, шоколад или вино ще се отстранят, ако втриете в тях ябълков оцет, оставите за няколко минути и измиете.

Разтвор на вода и ябълков оцет с малко сол ще помогне да се отървете от петната по килимите. Сместа трябва да се нанесе върху петното, да се остави да изсъхне напълно и да се почисти с прахосмукачка.

Затопленият оцет, разреден с вода, ще помогне за премахване на дъвка от дрехи и восък от мебели.

Следите от цветни моливи лесно се отделят при избърсване с кърпа, навлажнена с оцет.

Необичайни приложения

- За по-сериозно измиване на замърсени плодове използвайте вода с малко добавен оцет;

- Кожените чанти, якета и обувки ще започнат да блестят отново, ако се избършат с кърпа, напоена с ябълков оцет;

- Ако накиснете дрехите в хладна вода с оцет за 10 минути преди измиване, цветът на дрехите няма да избледнее. Половин чаша ябълков оцет, добавена по време на прането на дрехите, ще ви помогне да предотвратите статично електричество върху дрехите ви;

- Оцетът, разреден с вода 1:2, ще помогне за възстановяване на цвета на килима и освежаване на завесите. Достатъчно е да напръскате върху тях от бутилка с пулверизатор;

- За премахване на залепени етикети от посуда, уреди, мебели и др, навлажнете с концентрирана оцетена вода и изчакайте;

- Препаратът за прозорци също може да бъде заменен с вода с оцет – сложете 1 супена лъжица оцет на чаша вода;

- Можете да отучите котка да ходи до тоалетна на грешното място, като избършете ъгъла, който привлича животното с неразреден оцет;

- Ако искате изгоните мравките от определено място, можете да го напръскате със силен разтвор на оцет във вода;

- Някои домакини поръсват козината на домашните любимци с вода и ябълков оцет, за да добавят блясък и да премахнат паразитите.

- Ежедневното почистване също се улеснява, като се използва вода с оцет вместо обикновена вода. Оцетната вода може да се използва за почистване на прах, почистване на подове, съдове и работни повърхности;

- Обикновеният ябълков оцет също се е доказал в борбата за красиво тяло и коса. Ето защо, ако не се страхувате да експериментирате, можете да намерите информация за употреба и в тази насока.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати