Как се повива бебе?

Как се повива бебе?

Ако планирате да имате дете с любимия човек, тогава със сигурност имате много въпроси, които ви вълнуват. Повиването на бебето е важна част от грижите за новороденото, като е добре да знаете техниката, за да направите това правилно.

Още в миналото нашите баби са правили това, като една от причините е, че по време на сън те могат да се стреснат от хаотичното движение на ръчичките и крачетата. Ако сте решили и вие да повивате бебето си, прочетете нашите съвети.

Как се повива бебе?

Първата ви задача е да изберете някаква лека пелена, като в никакъв случай не бива да повивате и главичката им, тоест тя трябва да е разположената над завивката, която ще използвате. След това прегънете пелената от едната страна, а другия край леко повдигнете, като прегънете и подпъхнете пелената около бебето. Имайте предвид че трябва да престанете да повивате бебето си, след като започне активно да се движи в леглото и да се преобръща само. При малките и новородените обаче тази техника върши чудеса, защото не само ги успокоява, но и действа добре срещу неврологични проблеми и колики при бебето.

Също така повиването на бебето е полезно и при активните деца, защото така те се разсейват по-малко по време на хранене. Причината за това е, че когато сучат, повивайки ги с пелена, вие имитирате усещането на новороденото в утробата на майка му.

Мненията за повиването се разделят, като едни педиатри са за него, а други - против. Причината е, че според тях така се ограничава движението на детето твърде много. Така се нарушава развитието на тазобедрените стави. Днес обаче има решение и за този проблем, а именно специални одеялца за успокоение за повиване на бебе. При тях има специално джобче за крачетата на малкото ви слънчице. Така то ще може спокойно да движи крачетата си. Същевременно ръчичките ще са леко пристегнати, за да може да не стряскат детето, когато спи.

Съвети за повиване на бебе

Една от първите ви стъпки е да се спрете на пелена, която е удобна за повиване. Важно е да изберете дишаща, за да се осигури комфорт на бебето, когато е увито с нея. Може да спрете вниманието си на пелените, изработени от памучна материя.

Откъм цветове е по-добре да се спрете на светлите нюанси. Ако сте решили да използвате специално чувалче, тогава се убедете, че то няма излишни панделки или пък шнурове, както и да не е прекалено стегнато. Не бива да има и декорации, като копчета или други, тъй като те могат да бъдат погълнати от бебето.

След като вече сте избрали пелената, следва да се научите как да правите това правилно, като за целта следвайте тези лесни стъпки:

1. Разстелете пелената като ромб и прегънете леко навътре горният ъгъл. После сложете новороденото с лице нагоре и се уверете, че главата му не се намира под ъгъла, който сгънахте;

2. Сложете ръцете на бебето върху гърдите му, а след това прехвърлете единия край над ръцете и я подпъхнете от срещуположната страна под бебето;

3. Прегънете долния ъгъл, но не стягайте силно, а след това прехвърлете другия край и я подпъхнете под бебето. Ето че сте готови и вече сами сте се справили с повиването на бебето.

Никога не стягайте новороденото много силно, а също така пелената не бива да е много топла. Ако повивате бебе, което е по-голямо, тогава не забравяйте да оставите ръчичките му свободни. И помнете, че след като детето започне да се движи по-самостоятелно, значи моментът да спрете да го повивате е дошъл. Наслаждавайте се на майчинството, защото няма по-сладък и ценен подарък от децата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати