advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Как да запознаем кучето с детето?

Как да запознаем кучето с детето?

Как да запознаем кучето с детето
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Всички деца си мечтаят един ден да си имат домашен любимец, който да стане техния най-добър приятел. Това е съвсем естествено желание, но е добре да имате предвид няколко особености, ако сте решили да вземете куче на детето. Заедно с това с появата на кученце в дома ви, децата ще могат да се научат да са по-отговорни, но и да се грижат за някого, което е добре и за тяхното развитие.

Запознанството на кучето с вашите деца

Ако все още се чудите дали да им вземете домашен любимец, тогава ще ви кажем, че проучванията в тази област доказват много ползи от кучетата. Децата, които имат питомец, са много по-отговорни, самостоятелни и не проявяват агресия. Не забравяйте да помислите и за породата на кучето, защото това е много важен момент. Все пак децата могат да дърпат кучето за опашката и да дразнят понякога животното в началото, което е напълно нормално, особено ако са малки. Именно затова е по-добре да избирате по-спокойните породи, които не са агресивни и се разбират добре с децата.

Следващата крачка е да сприятелите детето с кучето, като един от начините да стане това е чрез храната. Това значи че малчуганите ви могат да хранят кучето и така то да свикне с това, че те са приятелски настроени към него. Можете да купите различни играчки за новия член на семейството, като така детето ви да се забавлява с домашния любимец, но и да се сприятелява с него. Старайте се в началото да не оставяте детето само с питомеца, за да можете да следите как то реагира на малчугана, особено ако е малък и може да го дразни.

Кои са най-спокойните породи кучета?

- Малтийска болонка;

- Голдън Ретривър;

- Пудел;

- Хъски;

- Бигъл;

- Лабрадор Ретривър;

- Коли;

- Немска овчарка;

- Ирландски сетер;

- Санбернар;

- Кокер шпаньол.

Дете с куче

Установете граница около детската стая

Съветваме ви в началото кучето да няма достъп до детската стая, а именно докато не видите, че се разбират добре и няма никаква опасност от неприятен инцидент. След това можете да позволите на питомеца ви да влиза в детската, но само с вашето присъствие. Важно е вие да заявите вашето лидерство и кучето да ви слуша безпрекословно, като така то ще разбере, че не бива да влиза в стаята без вие да му позволите.

Контролирайте първото запознанство

Можете например добре да разходите кучето, за да няма излишък от енергия и така да е по-спокойно при първата среща между детето и кучето. Можете да дадете на любимеца да подуши няколко детски вещи, тъй като именно чрез обонянието кучетата опознават всичко около себе си.

Учете детето

Не бива да позволявате на малчуганите ви да малтретират любимците и да толерирате подобно поведение. Обяснявайте му, че питомецът не е играчка, а живо същество и не би му било приятно да го удрят, дърпат за опашката и така нататък.

И не забравяйте, че винаги трябва да имате едно наум, защото все пак кучетата са животни и не винаги можете да предвидите тяхното поведение. Въпреки това няма по-голямо щастие от това да видите радостта в очите на детето си, когато за първи път види новия домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest