advice.bg»Статии»Здраве»Здрави зъби»Потъмняване на зъбите - какво трябва да знаем

Потъмняване на зъбите - какво трябва да знаем

Потъмняване на зъбите - какво трябва да знаем

Причините за потъмняване на зъбите могат да най-различни, като пиенето на кафе, чай или пушенето на цигари. Веществата, които се съдържат в тези напитки, могат да влязат в порите на емайла. Всичко това води до оцветяване на зъбния емайл, но това носи чисто естетически характер и не вреди на зъбите. Дори при спазване на добра устна хигиена, върху повърхността на зъба може да се образува плака. Именно затова е толкова важно редовно да посещавате стоматолог, за да си правите редовни профилактични прегледи.

Зъбите започват да потъмняват достатъчно бързо, ако често ядете храни, съдържащи много захар. Устната кухина е наситена с различни бактерии, които унищожават активните въглехидрати от храната и образуват киселина. Тя от своя страна има склонност да разрушава зъбния емайл и да го изтънява.

Дори ако човек няма вредни навици и не пие напитки, които имат устойчиви багрила, с годините зъбният емайл може да стане по-тънък и по-тъмен. Лошата хигиена на устната кухина, нередовните посещения при стоматолог и профилактичните прегледи, неподходящата паста за зъби и редица други фактори могат да доведат до появата на тъмна плака.

Съвети за потъмняване на зъбите

Ако зъбите потъмняват, това може да бъде причинено също от: нарушен метаболизъм на флуора, лоша абсорбция на калций, метаболитни заболявания, наследствени фактори, недостатъчно слюноотделяне, прекомерна консумация на сладки храни, а също така и от хронични болести.

Друга често срещана причина за потъмняването на зъбите е кариесът. Важната роля в развитието му играят редица фактори: термични (резки промени в температурата: топла или студена храна), както и бактериите, живеещи в устната кухина. Здравословното хранене също влияе върху здравето на зъбите.

Дневното ви меню трябва да е богато на протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Недостигът на един от тези компоненти може да доведе до нарушаване на състава на слюнката, а това води до появата на плака по зъбите и тяхното потъмняване. В този случай редовното им миене ще бъде недостатъчно, тъй като отново ще се появи плака.

Единственото правилно решение е промяна в диетата. Необходимо е да се прави разлика между потъмняването на самия зъб и образуването на плака върху емайла.

Причини за потъмняване на зъбите:

Причини за потъмняване на зъбите

- тютюнопушене;

- консумация на кафе, чай и червено вино;

- напредване на възрастта;

- прием на някои медикаменти;

- дисбиоза;

- продължително лечение с антибиотици;

- химиотерапия;

- алергични реакции;

- различни паразитни заболявания (например токсоплазмоза);

- захарен диабет;

- заболявания на щитовидната жлеза.

Активните пушачи или любителите на силното кафе също могат да имат проблеми с натрупването на плака върху емайла. Заедно с това, ако не се грижите за зъбите си, тогава може да се образува и зъбен камък, който има жълтеникав, сив, или кафяв оттенък. Такава промяна в цвета изисква незабавно посещение при зъболекар.

Ако зъбният камък не бъде отстранен, под него започва да се образува кариес, който може да доведе до пулпит. Нарушаването на минерализацията води до промени в структурата на твърдите тъкани на коронката на зъба, а именно поради прекомерен прием на флуор. Заболяването е често срещано в райони с флуорирана питейна вода, като това води до промени в цвета на емайла, който става матов бял, жълт, кафеникав или с черни петна.

За да коригира правилно нюанса на емайла, лекарят трябва да знае защо цветът се е променил. Ако проблемът е тютюнопушенето, неефективната хигиена, приемът на голям брой оцветяващи храни или напитки, тогава лекарят дава препоръки относно стоматологичната грижа и диетата. Във всеки един случай е важно редовно да посещавате вашия зъболекар за профилактични прегледи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest