advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Опасно ли е комбинирането на риба с мляко и яйца

Опасно ли е комбинирането на риба с мляко и яйца

Опасно ли е комбинирането на риба с мляко и яйца
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.
Виж ››

Ще е странно ако никога през живота си не сте дочували отнякъде, че комбинацията на риба с мляко и яйца е много вредна. Дали обаче не става въпрос за мит или в това схващане наистина има някаква истина? Ето малко разяснения по въпроса за тази комбинация.

Всички почитатели на рибните ястия са похапвали с голямо удоволствие панирана риба. По този начин особено вкусни стават белите риби, защото се запазва сочността им и те не изсъхват. А от какво се приготвя панировката им? Обикновено от яйца, брашно и малко прясно мляко, за да не стои самата панировка прекалено гъста. Да, може да сте изпитали тежест в стомаха от панираната храна, но това важи не само за панираната риба, но и за всички останали панирани продукти.

Приготвяли ли сте си риба на фурна с бял сос? Божествена е! От какво пък се приготвя белият сос? Ако не е от майонеза, която под една или друга форма съдържа яйца, то сосът се приготвя от млечни продукти. Отново може да ви стане леко тежко на стомаха, особено ако сте използвали майонеза или пък сметана, но това не е болка за умиране, както се казва.

Комбинация на яйца и мляко с риба

С цел разглеждане на всички твърдения относно това опасно ли е да комбинираме риба с мляко и яйца, е редно обаче да споделим, че някои хора с чувствителен стомах, могат наистина да изпитат дискомфорт. Това се дължи на факта, че както рибата, така и млякото и яйцата са богати на протеини.

Резултатът е, че белтъчните молекули започват да си взаимодействат и в редки случаи може да се стигне до стомашно разстройство. В подобни случаи забравете за известно време за каквато и да е храна и пийте много вода. Отново подчертаваме, че това е рядко срещано явление, касаещо само онези, които по природа страдат от чувствителен стомах.

Всичко казано дотук важи само и единствено за комбинирането на яйца и мляко с прясната риба. Не бихме ви препоръчали да експериментирате с риба от консерва, към която по някаква причина добавяте яйца или мляко, особено кисело мляко. Тази комбинация наистина не е добра, а понякога може да е и токсична.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest