advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Защо не мога да заспя

Защо не мога да заспя

Защо не мога да заспя

Безсънието би могло да бъде предизвикано от множество фактори, които основно могат да се определят като медицински, свързани с физиологията и психиатрични или психологически. То може да се появи, ако сме си изградили някои вредни навици за хранене, ако прекаляваме с алкохола или други стимулиращи субстанции.

Нека разгледаме по-подробно факторите, заради които някои хора често си задават въпроса: защо не мога да заспя?

Медицински фактори, причиняващи безсъние

Медицинските фактори включват както заболявания, така и симптомите им. Примери за такива са:

- Алергии, които оказват влияние на носа или синусите;

- Стомашно-чревни проблеми като рефлукс например;

- Артрит;

- Астма;

- Неврологични заболявания;

- Хронични болки в гърба;

- други.

В същото време някои лекарства, които се взимат за високо кръвно налягане, проблеми със сърцето, със щитовидната жлеза и др. също могат да причинят безсъние.

Естествено това не са единствените медицински причини за поява на проблемите със съня. Ако обаче забелязвате, че често страдате от безсъние, добра идея е да посетите личния си лекар, който да ви насочи към специалист, за да установите причината за проблема.

Психологически фактори, причиняващи безсъние

Причини за безсъние

Те са може би най-често срещани в днешно време, когато стресовото ежедневие натоварва психиката ни и някои от нас не могат да се справят с проблемите или да поставят ясна граница между работа и личен живот, работа и почивка и др.

Проблемите със съня могат да бъдат симптом на депресия, а рискът от тежко безсъние е много по-висок при пациенти с големи депресивни разстройства. Безсънието също може да предизвика или влоши депресията.

Важно е да знаете, че симптомите на депресия (като ниска енергия, загуба на интерес или мотивация, чувство на тъга или безнадеждност) и безсъние могат да бъдат свързани, а едното може да влоши другото. Добрата новина е, че и двете състояния са лечими, независимо кое е на първо място.

Друг психологически проблем - чувството на тревожност също може да предизвика безсъние.

Повечето възрастни са имали или имат проблеми със съня, защото се чувстват притеснени или нервни, но за някои това е непрестанно повтарящ се модел, който пречи на нормалния съня. Симптомите на тревожност, които могат да доведат до безсъние, включват:

- напрежение;

- мисли за минали събития;

- прекомерно притеснение за бъдещи събития;

- твърде много отговорности;

- други.

Безсънието и начина ни на живот

Фактори, причиняващи безсъние

В днешно време липсата на сън най-често се дължи на определен начин на живот. Примери за това кои наши навици могат да доведа до безсъние включват:

- Вечер работите у дома. Това може затрудни отпускането, а също така може да ви накара да се почувствате тревожни, когато дойде време за сън. Светлината от вашия компютър също не помага на мозъка да заспи;

- Отдавате се на следобедна дрямка (дори и за кратко). Това може и да е полезно за някои хора, но за други затруднява заспиването вечер;

- Понякога спите повече, за да компенсирате загубения сън. Това може да обърка биологичния ви часовник и да затрудни заспиването отново вечерта;

- Вие работите на смени. Нетрадиционните часове също могат да объркат биологичния ви часовник, особено ако се опитвате да спите през деня или ако графикът ви се променя периодично.

Вредните навици, които влияят на качеството и количеството сън включват основно храненето, алкохола, кофеина и никотина.

Ако се храните точно преди да заспите или пък изяждате огромни количества храна вечер, това може да повлияе негативно на качеството на сън. Затова е препоръчително или да вечеряте по-рано, или да хапвате нещо леко и лесно за преработка.

Алкохолът, кофеинът и никотинът също играят отрицателна роля по отношение качеството на сън. Докато алкохолът ще ви помогне да заспите лесно, по-късно през нощта може да има обратен ефект. Това не се отнася до другите две вещества. Никотинът и кофеинът са силни стимуланти, които е добре да избягвате близо до часа ви за лягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest