advice.bg»Статии»Домашни любимци»Грижа за козината на пуделите

Грижа за козината на пуделите

Козината на пуделите
Снимка: pixabay.com

Козината на Пуделите се нуждае от сериозна грижа, не само за да бъде красива и лъскава, но и за да бъде домашният ви любимец здрав и щастлив.

В следващата статия ще ви дадем насоки как да се грижите за козината на пуделите.

Разликите между малкия и големия пудел

Пуделите се раждат с тяхната „бебешка” козина. Често тя не изглежда много по-различна от тази на възрастното куче. Много от малките кученца обаче имат много мека и дори вълниста козина, която се различава от твърдата и плътна козина на порасналото куче.

Козината на Той Пуделите ще започне да се променя след деветия им месец. Този процес отнема около девет месеца. Следователно, около 18 месеца след раждането си пуделът ще се сдобие с козината си на възрастен индивид. Козината ще стане по-твърда и плътна, което пък може да доведе до заплитания. Често те могат да нарушат целостта на козината, затова трябва да ги отрежете, ако не може да ги разплетете на ръка.

По тази причина е важно да решете козината на кучето често, особено в периода на трансформация. След като промяната приключи, ще ви бъде много по-лесно да се грижите за козината на пудела си.

При стандартния пудел процесът на промяна отнема само три месеца.

Скубане при пудели

Грижа за козината на пуделите

Смята се, че пуделите не се скубят, което не е съвсем така. От една страна, те нямат два пласта козина, както при много други кучета. При пуделите е като при хората – козината расте, но и част от нея пада. Но когато това се случи, обикновено косъмчетата остават по тялото на кучето. В този смисъл, пуделите не се скубят по начина, по който сме свикнали да възприемаме този процес.

Хипоалергенни пудели

Смята се, че пуделите са хипоалергенни кучета. Все пак имайте предвид, че някои хора (макар и малко) могат да проявят алергии към тази порода. Една от причините е, че козината им може да съдържа различни количества пърхот и някои хора могат да имат алергии към това.

Основни грижи за козината на пудел

Къпане с шампоан – първият продукт, който докосне козината на пудела, е най-важен. Затова изберете внимателно подходящ продукт, който няма да дразни кожата на кучето ви.

Балсам – използвайте балсам, когато къпете кучето. По този начин ще запазите част от влагата по косъма, което пък ще хидратира козината и ще запази мека и без заплитания.

Спрей – може да завършите процеса на къпане със специален спрей, който да запази козината по-блестяща и лъскава.

Грижата за козината е от изключително значение. Точно както вие се грижите за кожата и косата си, така внимателно трябва да подхождате и към козината на кучето си. Това, от една страна, ще бъде и превенция, защото може да забележите някакви кожни раздразнения, преди да е станало твърде късно.

Ако възнамерявате да си вземете пуделче, разгледайте тези обяви за пудели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest