Как се чистят петна от шоколад

Как се чистят петна от шоколад

Шоколадът е едно от най-любимите лакомства не само на децата, но и на възрастните. Колкото и да сте внимателни, винаги можете да се изцапате, когато се наслаждавате на сладкото изкушение.

Ако и вие се сблъскате с петната от шоколад, не бива да се паникьосвате, защото всичко е поправимо. Имайте предвид, че е важно веднага да се заемете с премахването на петното, като така мазнините няма да успеят да проникнат дълбоко в плата.

Как се чистят петна от шоколад?

С помощта на народните средства ще можете да се справите с петната от шоколада, като това важи дори за старите замърсявания. Тези методи са не само много ефективни, но и достъпни, защото съставките за премахването на шоколада ще се намерят във всеки дом.

Почистване на шоколад с мляко

За тази цел е най-добре то да е със стайна температура. Накиснете за 10-на минути замърсения участък в млякото. След това изперете в него дрехата ръчно, докато петното не се махне.

Почистване на шоколад с водороден пероксид

Той е ефективен не само за премахването на петната от йод, но и ако се изцапате с шоколад. Процесът е бърз и лесен, като всяка една домакиня лесно ще може да се справи с тези петна. За целта напоете с водороден пероксид памучен тампон и го сложете на петното, за да попие добре на мястото. Оставете го да подейства за 10-15 минути и изперете ръчно дрехата.

Домашен (обикновен) сапун

Това е незаменимо средство при много различни петна, като безспорен негов плюс е не само ефективността му, но и ниската цена. Ако сте се изцапали без да искате с шоколад, това просто насапунисайте веднага петното и го оставете да подейства за 10-на минути. Измийте добре сапуна, като при необходимост повторете процедурата.

премахване на петна от шоколад със сапун

Сол

За целта пригответе солеви разтвор от 200 мл вода и 3 с.л. сол, като изчакате тя да се разтвори. Отначало накиснете мястото за около 30 минути и след това изплакнете дрехата добре.

Жълтък и глицерин

Методът е много ефективен при по-старите петна от шоколад, които не сте премахнали веднага. Отначало смесете двата компонента в съотношение 1:1 и нанесете обилно на мястото на замърсяване. Потъркате добре с мека гъба и след това добре изперете в хладка вода.

Борна киселина

Смесете 1 чаша вода и 2 ч.л. борна киселина, разбъркайте добре и нанесете разтвора на петното. Оставете да подейства за около 20 минути и в никакъв случай не търкайте. След това изперете добре дрехата ръчно с мек перилен препарат или с домашен сапун.

Разтвор на глицерин и амоняк

Смесете 2 с.л. глицерин, 4 с.л. амоняк и 4 с.л. вода. Нанесете получената смес на мръсно място, като внимателно го втривате с памучен тампон и след това изплакнете добре със студена вода.

Основни правила при премахването на петната от шоколад

Независимо от материята, цвета или принта, с помощта на тези лесни и прости народни методи ще можете да ги премахнете и да постигнете страхотни резултати. Важно е обаче да спазвате и тези правила, за да можете максимално ефикасно да се справите със замърсяването от шоколад.

1. Можете да премахнете петното изцяло, но само ако веднага се заемете с това. Старите петна не могат на 100% да се изчистят от по-деликатните материи дори с битовата химия, като това важи за всички по-упорити петна. Именно затова, ако сте се изцапали с шоколад, трябва веднага да се заемете с елиминиране на петното;

2. За да си улесните процеса, е добре да махнете засъхналия шоколад и да перете вече непосредствено само петното. Можете да махнете засъхналия шоколад лесно дори с помощта на ключовете или фиба;

3. За да премахнете добре целия шоколад, е добре да минете няколко пъти с чиста гъбка или по-твърда четка, но все пак внимавайте, за да не нараните материалът;

4. В началото опитайте по-щадящите методи, а ако те не са ефективни и не можете да почистите добре петното, тогава можете да преминете към по-агресивните;

5. Най-добре е да перете петното от опакованата страна, като така резултат ще е по-добър, а и самото пране ще е по-лесно;

6. Премахването на този тип замърсяване трябва да става в посока от края към центъра на петното;

7. Шоколадовите петна не се страхуват от контрастен душ, затова не е добре да ги перете както с много студена, така и с прекалено гореща вода.

Ако случайно изцапате с шоколад любимата ви рокля или блузка, вече знаете как да се справите с досадните петна. С помощта на тези проверени методи ще можете лесно да се избавите, както от пресните замърсявания с това сладко изкушение, така и с по-старите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати