advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистим латексова стена

Как да почистим латексова стена

Как да почистим латексова стена

Като цяло латексова стена е доста издръжлива и може лесно да се мие, ако се спазват някои прости правила и насоки. Тази боя се използва често в кухнята или други места, където повърхностите се цапат много лесно.

Заедно с това често се използва в училищата, болниците или другите заведения, където потокът от хора е голям и повърхността съответно лесно се замърсява. Латексната боя може да е различна, а именно в зависимост от състава си и къде може да се използва, като най-добрият вариант е миещият.

Плюсове на латексната боя

- много износоустойчиво покритие, което ще издържи по-дълго от традиционните видове бои;

- запазва наситения си цвят и яркост за дълго време;

- много издържлива е и почти не избледнява с времето под въздействието на слънчевите лъчи;

- боята лесно се премахва от дрехите;

- безвредна е, не излъчва токсични вещества във въздуха и няма неприятна миризма;

- покритието е устойчиво на влага;

- при боядисването не се образуват балончета, тъй като пропуска добре въздуха;

- боядисаната повърхност изсъхва бързо - за около половин час;

- с този тип боя може да създаде както лъскава повърхност, така и матово покритие.

Недостатъци на латексната боя

- необходимо е предварително да обработите повърхността с грунд;

- не е подходяща за много студени помещения;

- нанасянето на боята не е толкова лесно: не трябва да оказвате силен натиск върху четката, но и да не е твърде слаб.

Как да почистим латексова стена?

Почистване на латекс

Не се препоръчва да използвате абразивни почистващи средства, като четките също не бива да са с груба повърхност или да са твърди, тъй като така можете да повредите покритието на латексовата стена. Най-добре е да използвате меко почистващо средство или сапунен разтвор:

1. Добавете средството за почистване към топла вода;

2. Намокрете с почистващото средство или сапунената вода мека гъба или парцал, а след това добре го изстискайте и много внимателно минете по латексовата стена, за да избършете. Особено важно е редовно да почиствате местата, където много често се зацапват, като например около ключа на лампите;

3. След това вземете друга чиста гъба и я намокрете само с чиста вода. Избършете латексовата стена, за да не остане препарат по нея, като внимавате много с местата, където има ток, тъй като все пак парцалът е мокър, а безопасността е на първо място.

Ако има много трудни за почистване петна, тогава можете да използвате смес от малко студена вода и сода бикарбонат като съотношението е 1:1. Нанесете разтвора на мястото и изчакайте да подейства за 10-на минути, а след това избършете много леко и внимателно с мека гъба, която е напоена само с топла вода.

Латексовата стена е лесна за почистване, ако спазвате тези лесни правила, като в този случай няма опасност да навредите на повърхността. Най-важното правило е да не използвате груби препарати, както и четки, когато почиствате тези стени, защото така можете да ги надраскате.

И запомнете, че при закупуването на латексова боя е важно да избирате миещите се, тъй като те се поддържат много по-лесно от обикновената.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest