Защо е забранена консумацията на захар преди лягане?

спиране на захарта

В почти всяко нещо, което консумираме, се съдържат огромни количества захар. А това допринася за затлъстяването повече, отколкото ако се храните само с мазнини.

Захарта е нещо, към което лесно може да се пристрастите и ако се опитате да спрете приема на храни с високо съдържание на захар, ще установите, че просто не можете.

Наричат я „бялата смърт” неслучайно. Приемът й трябва да бъде сведен до минимум, но ако не може да се контролирате, поне избягвайте консумацията на захар преди лягане, защото това ще навреди още повече на вашето здраве.

Захарта води до лош сън

Как точно захарта влияе върху съня? Изследванията по темата са изненадващо оскъдни, но едно проучване от 2016 г. дава категорични доказателства, че сънят и захарта не са съвместими. Учени от няколко нюйоркски университета изследват съня на 26 възрастни индивида.

Половината от „опитните зайчета” имат балансирана диета, а другата половина ядат каквото и колкото искат. Когато на субектите било позволено да ядат всичко, което решат, те приели по-малко фибри, но значително по-големи количества захар и наситени мазнини.

Проучването установило, че субектите, които така или иначе не се ограничават, спят много по-лошо от останалите, те заспиват по-трудно и като цяло почивката им не е пълноценна. И по-специално: консумацията на захар и наситени мазнини увреждат качеството на съня, защото възбуждат организма. С други думи, консумирането на много захар означава, че сънят ви ще бъде по-лош и няма да се чувствате добре отпочинали на сутринта.

След консумация на захар се чувствате по-изморени

захарта преди лягане е много вредна

Може да си мислите, че приемът на захар ще ви държи будни по-дълго, но всъщност ефектът е обратен. Изследванията показват, че високите нива на глюкоза подтиска клетките, отговорни за производството на орексин.

Този пептид е изключително важен, защото свързва нуждите на тялото с желанията на съзнанието. Научно доказано е, че консумацията на захар може да ограничи донякъде този ефект. Важно е още да знаете, че захарта не е заместител на други по-здравословни източници на енергия.

Лошият сън води до по-голяма консумация на захар

Не само приемът на захар преди лягане уврежда качеството на съня ви, но и лошият сън влияе на консумацията на захар. Това е така, защото когато сме уморени, сме склонни да ядем повече „боклуци”. Научно доказано е, че хората, които спят дълбоко и си почиват пълноценно са склонни да приемат по-малко захар.

И още нещо, което ще помогне за по-качествената почивка на тялото – пиенето на достатъчно течности. Ако тялото ви е хидратирано, то ще си почива по-пълноценно.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати