Как да привлечем инвеститори за стартиращ бизнес

Как да привлечем инвеститори за стартиращ бизнес

Много важно, но не и основно правило за привличане на инвестиции е, че идеята не е важна, а нейното представяне. Ако можете да предизвикате интерес за инвестиране във вашия проект и да докажете, че сериозно се отнасяте към организацията, инвеститорът ще се съгласи да вложи в бизнеса ви.

Основното за инвеститора е печалбата и стабилността на бизнеса, в който той инвестира.

Такъв утилитарен подход често противоречи на идеологията на начинаещия стартиращ собственик. Самата идея не е достатъчна, но добре обмислен продукт или услуга ще се продаде. Стремете се да бъдете реалисти - изхождайте от ползите и мислете като инвеститор. Тогава можете да намерите силните страни на бизнеса и да ги рекламирате пред инвеститора.

Помислете за конкретни стъпки за привличане на частни инвестиции в проекта.

Началният етап е най-труден. Не трябва да очаквате, че инвеститорите ще дойдат при вас и ще ви предложат пари за развитие. Трябва сами да ги потърсите, да изградите мрежи и да популяризирате вашата компания пред масите.

Инвеститорите, както и компаниите са разделени на начинаещи и развити. Ето защо, преди да търсите инвеститори, определете етапа на развитие на вашия бизнес: възникване, формиране или зрялост. Въз основа на това изберете желания опит на предполагаемите партньори.

Дори ако компанията има опит, не очаквайте, че бизнес акулите веднага ще дойдат при вас - начинаещ инвеститор с капитал също е в състояние да подкрепи вашата компания. Може би в бъдеще това ще доведе до дългосрочно ползотворно партньорство.

Ако имате IT проект или сте свързани с него, не се страхувайте да търсите инвестиции в Интернет. Днес има много доказани платформи, на които един стартъп може да намери достойно финансиране.

инвеститори за стартиращ бизнес

В противен случай търсенето на инвестиционен партньор не се описва от точен алгоритъм на действията. Всичко може да служи като източник на комуникация и привличане на инвеститори: професионална конференция или отиване на купон с приятел, след парти, комуникация на летището, докато чакате да се качите на самолет. Основното правило - никога не спирайте да правите връзки, да комуникирате и да рекламирате вашата компания - винаги имайте под ръка визитки и книжки.

Друга съществена стъпка е съставянето на документ, съдържащ основна информация за компанията, в рамките на 5-7 страници. Именно с помощта на него инвеститорът или неговите анализатори ще вземат решение за инвестиране в проекта.

Основна роля в представянето на компанията играе бизнес планът - най-важният документ на компанията. Ако сте начинаещ бизнесмен и все още не сте направили бизнес план, време е да започнете. Вероятно на хартия вашите идеи няма да изглеждат толкова обещаващи, колкото бихте искали.

След като съставите описанието на проекта под формата на бизнес план, можете да продължите към инвестиционния меморандум и презентация. Точно така: от бизнес план до презентация, а не обратното.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати