advice.bg»Статии»Електро»Климатици»Как да изберем климатик

Как да изберем климатик

Как да изберем климатик

Първото нещо, което трябва да вземете предвид при избора на климатик, е възможността за инсталиране на закрито. Обикновено за дома се използват само няколко вида климатици.

Стенни климатици

Стенната система за монтиране на стена е най-популярният и универсален тип климатик. Тя включва вътрешно тяло, което е монтирано на стената в стаята, и външно монтирано на фасадата на сградата. Разстоянието между тях може да достигне 20 метра.

Сплит система

Между блоковете циркулира не въздух, а фреон. В режим на охлаждане той отвежда топлината от стаята и я извежда навън.

В мултисплит системи може да има няколко вътрешни тела, но в същото време всички те се свързват само към едно външно тяло. Такива системи са подходящи за климатизиране на няколко стаи наведнъж или за една голяма зала, когато се поставят вътрешни тела в различните части.

Инсталирането на сплит система може да струва колкото климатик.

Въпреки това не се опитвайте да направите всичко сами: ако бъдат открити неизправности, може да има проблеми с гаранционния ремонт.

Мобилни климатици

Подходящи за селски къщи и малки стаи, където не е възможно да се инсталира сплит система.

Предимства: способността да се мести, не е необходимо да плащате за инсталиране.

Недостатъци: по-високо ниво на шума, обемност, ограничена мощност - средно не повече от 3 кВт.

Можете сами да инсталирате мобилния климатик. Достатъчно е да го поставите на пода на правилното място и да извадите гъвкав въздухопровод през прозорец или дупка в стената - маркуч с диаметър около 10 см и дължина до 1.5 м.

Повечето мобилни климатици са проектирани за площ не по-голяма от 20-30 м². Моделите, които могат да охладят 40-50 квадрата, в продажба, са много по-малко.

Предимството на сплит системите ще бъде инверторен компресор.

Управляващият блок в такива климатици преобразува променливия ток в постоянен ток и след това отново в променлив ток с необходимата честота. Това ви позволява да контролирате скоростта на двигателя на компресора и плавно да регулирате температурата в помещението.

За купувача обаче е по-важно да знае, че инверторните климатици са по-надеждни и икономични. Да, те са по-скъпи, но надплащането при покупка се компенсира от сметките за ток. В сравнение с неинверторните климатици, разликата в консумацията на енергия може да достигне 30-40%.

Намерете правилната мощност

Тук всичко е просто: колкото по-голяма е площта на стаята, толкова по-мощно устройство ви е необходимо. В обикновен апартамент с височина на тавана не повече от 3 м, на всеки 10 m² трябва да има най-малко 1 kW.

Съответно, ако климатикът е инсталиран в стая от 20 м², е необходимо да се разгледат модели с поне 2 кВт.

Ако в стаята има много електрически уреди, особено компютърно оборудване, по-добре е да помислите за климатици с малко по-голяма мощност.

Също така си струва да се има предвид местоположението. Стаите с прозорци, обърнати на юг, обикновено са по-топли и тогава не е нужно климатикът да е толкова мощен, стига основната му фунция да е отопляване, а не охлаждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати