Advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на цветя»Съвети за отглеждането на кротон у дома

Съвети за отглеждането на кротон у дома

Съвети за отглеждането на кротон у дома
Снимка: sandid/pixabay.com

Кротонът е едно от най-забележителните декоративни стайни растения и неслучайно се радва на огромен интерес отстрана на любителите градинари. Излъчва уникална красота и екзотика и несъмнено внася много свежест и настроение във всеки дом.

Атрактивният красавец произхожда от Полинезия, Цейлон и Индия, където расте свободно в дивата природа като красив храст. В домашни условия се отглежда като саксийно цвете.

Кротонът е истински шедьовър на Майката Природа, който пленява с невероятните си ярко изпъстрени листа, обагрени във всевъзможни цветове - жълто, оранжево, зелено, червено, кафяво. Насочени са нагоре и могат да са с най-разнообразни форми. Растението има деликатен цъфтеж от дребни, бели цветчета, които обаче бледнеят пред превъзходната красота на листата му.

Ако сте решили да се сдобиете с екзотичния красавец, трябва да знаете, че той не е особено лесен за отглеждане. Доста капризен и взискателен е и ако не му предоставите правилните грижи, бързо може да загине. И тук на помощ идват нашите полезни съвети за успешно отглеждане на кротон у дома.

Местоположение и светлина

Кротонът е светлолюбиво растение и за да се развива добре, трябва да се постави на място с източно, западно или южно изложение, където светлината е интензивна. Ако растението е недостатъчно осветено, листата му ще загубят цветовете си и ще станат едноцветни. И все пак трябва да се пази от пряко слънчево огряване.

Температура

Пъстроцветното растение обича топлината и понася жеги през летните месеци, но за да вирее добре, въздухът трябва да се поддържа влажен. През зимата кротонът трябва да се отглежда в помещение, където температурата е не по-ниска от 16 градуса. Важно е в близост до него да няма отоплителни уреди, тъй като те изсушават въздуха около растението и това му влияе отрицателно.

Поливане и торене

Съвети за отглеждането на кротон у дома
Снимка: Sandeep Handa/pixabay.com

Необходимо е редовно и обилно поливане от ранна пролет до късна есен, а през зимата напояването се намалява до умерено. Не бива да се допуска нито подгизване, нито засушаване на почвата.

Като ориентир следете горния слой на почвата – когато е леко засъхнал, е нужно поливане. Водата трябва да е престояла и със стайна температура. През пролетта и лятото се препоръчва торене веднъж на 2 седмици, като се използват торове за листно-декоративни растения.

Влажност

Кротонът е тропическо растение и изисква висока влажност на въздуха. Затова е важно през пролетно-летния сезон ежедневно да се пулверизира. Правете опръскването в сутрешните или вечерните часове, а не в обедните, когато растението е огряно от слънце, тъй като листата ще прегорят.

Пресаждане

Пресаждане на кротона се прави през пролетта и само при необходимост, когато саксията е твърде отесняла за растението и корените му са притиснати. Младите кротони е добре да се пресаждат на всеки 2 години.

Размножаване

Растението се размножава през пролетно-летния сезон. Използват се резници, които се слагат във вода, по възможност с добавен вкоренител, и се държат в топло помещение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest