advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Начини да намалим праха у дома

Начини да намалим праха у дома

Начини да намалим праха у дома

Един от най-често срещаните алергени е домашният прах. Той често стои в основата на алергични ринити и пристъпи на астма. Освен че предизвиква такива реакции отстрана на организма, той е и много досаден.

Ако не се забърсва редовно, покрива с плътен слой мебелите и вещите около нас, което личи най-вече върху тъмни повърхности. Непочистеният от прах дом ни кара да се срамуваме, създава усещането за мръсотия и небрежност на домакините. Какво да направим, че да намалим количеството на праха у дома?

Първо, трябва да споменем, че той се внася у дома предимно чрез дрехите, обувките и кожата ни. Също съдържа и други частици, които се образуват в домашни условия – миниатюрни частички мъртви кожни клетки, влакна, домашни акари и др.

Основните стратегии за ограничаване количеството на прах у дома са две – да почистваме често и бързо и да предотвратим нанасянето и образуването на прах.

За да се радваме на лесно и бързо почистване на дома, трябва да поддържаме мястото, където живеем максимално чисто. Това значи да се отървем от излишни вещи, които задържат прах. Премахнете всички дребни фигурки, сувенирчета, играчки от откритите пространства.

Особено внимавайте с плюшените играчки, в чието пухкаво покритие са натрупва прах. Най-добре приберете всички тези дребни нещица в шкафове и етажерки със стъклени вратички.

Книгите също изискват много грижа и почистване от насъбран прах. Затова е най-добре да бъдат в библиотеки или витрини, които се затварят и не позволяват навлизането на праховите частички.

Премахнете големите мокети или килими, особено дългокосместите покривала за под, дивани и фотьойли. Заменете ги с малки или късокосмести килимчета. А най-добре оставете подовете открити – на паркет, балатум или плочки – стига домът ви да е достатъчно топъл и това решение да удовлетворява естетическата ви потребност. Така ще може да почиствате прах само с едно бързо забърсване с парцала или с моп.

Съвети за почистване на домашния прах

Сега следва още по-важната част – да намалим внасянето на прах отвън. За целта осигурете удобно и достатъчно голямо пространство в коридора или дори още пред вратата, където да извършвате някои всекидневни ритуали срещу пренасянето на прах.

Събувайте обувките си отвън или в коридора и ги поставяйте в пликчета или кутии, които може да съхранявате в шкаф за обувки. Също изчетквайте облеклото си още преди вратата и не внасяйте във вътрешните стаи връхните си дрехи, тъй като по тях най-често се задържа прах.

Почиствайте и помитайте коридора редовно, за да предотвратите нанасянето на дребните прахови частици навътре.

Ако имате домашен любимец и ако носите дрехи с повърхности от влакна, задължително се снабдете с приспособление за улавяне на косъмчетата и други прашинки. Най-леснодостъпните такива уреди са ролки със сменящо се покритие, върху което залепват влакна и частички прах. С тях почиствайте дрехите и повърхностите на меката мебел всекидневно.

Ползвайте също мокър парцал или мокри кърпички, които директно обират и задържат прах, а не просто го отстраняват и разпръскват отново в стаята, както се случва, ако ползвате сух парцал.

Съхранявайте неизползваемите тъкани, дрехи, одеяла в раклата, във вашия гардероб или в шкафа. Така ще избегнете задържането на прах в тях. Преди да ги приберете, задължително ги изтупайте. Същото правете и със спалното бельо, което трябва да се тупа и изпира по-често.

Не забравяйте редовно да изтупвате още възглавниците, пердетата и калъфките на мебелите, които могат да се свалят. И редовно проветрявайте дома си.

Спазвайки тези съвети, скоро ще забележите, че количеството прах у дома бързо ще намалее.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest