Как да опазим личните си данни

Как да опазим личните си данни

Интернет със сигурност е прекрасно изобретение, което значително улеснява живота ни. Но колкото повече го използваме, толкова повече трябва да мислим как да защитим личните си данни от хакерски атаки и други видове киберпрестъпници.

В наши дни е почти невъзможно да си представим живота без интернет. С негова помощ правим много неща - от гледане на филми и игри до разговори с приятели, пазаруване, организиране на бизнес срещи и т.н. Тъй като животът става все по-натоварен, е много по-лесно да се изпълнят всички необходими задачи онлайн.

Освен множеството предимства на интернет, има и недостатъци. Може би никога не сте мислили за това, но най-големият проблем там е сигурността. Тъй като киберпространството е отворено и достъпно за огромен брой хора от цял ​​свят, вероятно личните ни данни ще бъдат откраднати и използвани за други цели.

Някои хора, без да мислят за интернет сигурността, оставят личната си информация навсякъде. Те обикновено вярват, че е напълно безопасно и че всички истории за интернет рисковете са само теории на конспирацията.

И дори да се случат неща като кражба на идентичност, мнозина смятат, че това се случва само с богатите хора. От друга страна, някои смятат, че никога няма да сте в безопасност, когато използвате онлайн услуги. Те дори избягват да организират пътувания онлайн или каквато и да била друга дейност във виртуалното пространство.

Истината е някъде по средата. Когато изпращате пари през интернет, може да оставите вашата информация, но трябва да знаете как да предпазите личните си данни от измамници.

Как да опазим личните си данни
Снимка: geralt/ pixabay.com

В съответствие със законодателството на Европейския съюз (ЕС) понятието лични данни означава цялата информация за едно лице, която може да го идентифицира.

Преди да продължим, бихме искали да ви запознаем с друго определение - това е обективно определение на личните данни. Цялата тази информация може да бъде разделена на субективни и обективни данни. Първата е информация, която идва директно от човека, а втората се събира чрез наблюдение или изследване. Добър пример е информацията, събрана по време на медицински преглед на пациент.

След като изяснихме терминологията, нека да видим какво може да направите, за да защитите поверителната лична информация и как да гарантирате сигурността си при използване на интернет.

Шифровайте данните си

За много от вас това може да звучи като ракетна наука и смятате, че това изисква специализирани технически познания. Независимо от това, може да сте сигурни, че дори ако някога криптирането се е използвало изключително от ИТ специалисти, днес това вече не е така.

Независимо дали използвате Mac или компютър, това е доста просто. Операционните системи използват програми като Full Disk Encryption за Windows 10 и File Vault for Mac, които криптират данни на вашия компютър. Това означава, че само някой с уникален ключ за криптиране може да получи достъп до информацията, съхранявана на вашия компютър.

Защитете профилите си в социалните медии

Как да опазим личните си данни

Ако имате акаунти в няколко социални мрежи, трябва да използвате различни пароли за всяка от тях. Може да е трудно да запомните всички тези пароли, но ако искате да сте сигурни в поверителността на личната информация, това е необходимо.

Също така, опитайте да променяте паролите си на всеки няколко месеца. Можете да използвате генератор на пароли, за да създадете кодове, устойчиви на разбиване.

Защитете се в сайтовете за запознанства

Ако създадете потребителски профил в сайтове за запознанства и в приложения с тази цел, уверете се, че никога не споделяте личния си идентификационен номер с никого.

Това е система за онлайн проверка, която се използва във всички сайтове за запознанства. Това е необходим инструмент, за да се гарантира сигурността на всички потребители и да се предотврати измама от фалшиви потребители.

Инсталирайте антивирусен софтуер на вашите устройства

Зловредна или вирусна програма е програма, предназначена да получи достъп до вашия компютър и да причини вреда. Ние познаваме тези програми под различни имена като например вирус, червей, троянец и т.н., и всеки от нас вече се е сблъсквал с такъв проблем.

Те могат да бъдат навсякъде: от имейли до уебсайтове и файлове. Най-добрият начин да защитите личните си данни е да инсталирате антивирусна програма и периодично да проверявате системата. Освен това трябва да избягвате да изтегляте файлове, за които не сте сигурни, и да посещавате подозрителни уебсайтове.

Защитете вашия Wi-Fi

Силно се препоръчва да защитите вашата Wi-Fi мрежа с парола както у дома, така и в офиса. По този начин можете да сте сигурни, че хората, които нямат парола, няма да имат достъп до вашата Wi-Fi връзка и личните ви данни ще бъда опазени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати