Как да премахнем неприятния сърбеж по кожата

Как да премахнем неприятния сърбеж по кожата

Сърбежът по кожата е състояние, което е изключително дразнещо и може да предизвика сериозен дискомфорт за страдащия от него човек. Освен това в някои случаи той може да е симптом на опасно заболяване. Затова е важно да установим какво го причинява. Това ще ни помогне да премахнем неприятното усещане по кожата.

Най-честите причини за сърбеж по кожата са свързани с появата на обрив, предизвикан от контакт с дразнител, алерген, насекомо, при екзема, акне, при съпътстващ обрив по време на шарка или друго вирусно или инфекциозно заболяване.

При ухапване от насекоми ясно се вижда мястото, където е засегната кожата. Обикновено представлява различна по големина единична пъпка или червена точка - една или няколко.

При обрив, предизвикан от друг дразнител, може да забележим зачервяване на кожата, подуване, многобройни дребни пъпчици или цяла плака от пъпки, лилави петна или други кожни изменения.

Какво да направим, ако усещаме силен сърбеж в резултат на подобно кожно раздразнение?

Сърбеж по кожата

Възможни са два основни варианта – да използваме медикаментозни препарати и да се обърнем към средствата на народната медицина. Най-добре е да се комбинират, но по правилния начин.

В аптеките се предлагат множество пасти, унгвенти, разтвори и гелове, които имат точно такова предназначение – за успокояване на кожата, премахване на усещането за дразнене и сърбеж, с противовъзпалително и противоалергично действие.

Важно е да се консултирате с лекар, преди да купите което и да било от изброените, за да не си навредите с грешен избор на препарат. Ако нямате никаква възможност да получите лекарска консултация, опишете симптомите си на фармацевта, за да ви препоръча най-подходящото средство.

За облекчаване на сърбеж при шарка често се използва ментолов спирт, пудра със сулфатиацол, ментол, цинков сулфат. Особено важно е децата, които трудно се контролират, да не се разчесват в този период, защото разраняването може да предизвика възпаление и до появата на белези по кожата на по-късен етап.

Освен средствата за външно въздействие, специалистите може да ви предпишат медикаменти за вътрешен прием. Такива са антихистаминовите препарати и кортикостериодите – най-често при алергични реакции с по-сериозен обрив и оток. Първите са подходящи за по-леки случаи, а вторите – при по-тежки състояния.

От народната медицина най-често използваните средства за премахване на сърбеж са бани, компреси и лапи. Баните се правят с лечебна отвара за сърбеж или настойка от подходящите билкови средства.

Средства за успокояване на сърбеж

Компресите представляват налагане и превързване на мястото на сърбежа с напоена марля, тензух или плат с отвара, настойка или директно с части от лечебното растение.

Лапа се прави като на раздразненото място се нанасят смлени или стрити части от билката, разредени с малко количество вода до получаването на каша.

Най-подходящите народни средства за лечение на сърбеж по кожата са лайка, невен, смрадлика, алое вера, нийм. Често се използват още сода за хляб, ябълков оцет, зехтин.

Имайте предвид обаче, че при някои заболявания сърбежът по кожата е симптом, който предупреждава за проблеми с вътрешните органи. Например – при хепатит. Тогава се налага задължително посещение при лекар.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати