advice.bg»Статии»Работа»Колеги»Как да съм успешен мениджър на екип

Как да съм успешен мениджър на екип

Как да съм успешен мениджър на екип

Успешният мениджър на екип е всъщност успешен лидер. Какво обаче означава да си успешен лидер?

Какво представлява лидерството?

Лидерството е такова едно качество, което вдъхновява, което вдъхва желание и мотивация в хората да работят за постигане на определена цел. Успешният мениджър е режисьор и сценарист, главно действащо лице и помощен персонал.

Ако току-що са ви повишили или пък усещате, че има върху какво да поработите, ето няколко качества, които добрият лидер трябва да притежава.

ОПОЗНАЙТЕ ЕКИПА СИ

Няма нищо по-лошо от мениджър, който не познава екипа си. Отделете време да опознаете хората си. Разберете какво ги вдъхновява, какво ги мотивира. Това е гарант за успешната работа на екипа, а също и на цялата компания.

КОМУНИКАЦИЯ

Успешен мениджър

Добрият мениджър и успешен лидер знае как да комуникира, как да предава идеите си и как да мотивира всеки един да изразява идеите си. Добрата комуникация е гарант за изграждане на добри и успешни отношения, за прогрес и идентифициране на възможни рискове и проблеми.

КОМПЕТЕНТНОСТ

Естествено, щом са ви повишили, със сигурност си разбирате от работата. Това, което е важно, е да демонстрирате своята компетентност пред екипа. Те разчитат на вас да знаете отговорите на трудните въпроси. Вашата компетентност, съчетана с добра комуникация, е гарант, че екипът ще изпитва към вас уважение, ще поддържате добри работни взаимоотношения и ще създадете успешна професионална мрежа от контакти с други екипи.

ПЛАНИРАНЕ И ПРИОРИТИЗИРАНЕ

Успешният лидер знае как да планира, организиран е. Посредством създадения план, той успява да ръководи екипа си и да постига набелязаните цели. Приоритизирането на задачите е важно, за да поставите цели, които са важни и изпълними в дадения момент. И както казва Стивън Ковей: Ключът не е да приоритизирате това, което пише в графика ви, а да приоритизирате своите приоритети. Кой от тях е по-важен в момента? Може ли да разбием целта на множество по-малки цели и да приоритизираме тях?

ДЕЛЕГИРАНЕ

Успешен мениджър и лидер на екип

Не може да направите всичко сами колкото и да ви се иска. И във връзка с горната точка относно приоритизирането решете кое е абсолютно ваша отговорност и кое може да бъде прехвърлено на някой от екипа. Важно е мениджърът да работи върху режисирането на задачите, а не толкова върху прякото им изпълнение.

РЕШИТЕЛНОСТ

И тук не говорим само за решителност, когато трябва да се взимат решения. Тук говорим и за действие. Не отлагайте задачи. Понякога е по-лесно, но това само ще забави постигането на крайната цел. Да не говорим, че може да струва много на екипа и компанията ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати