Защо жените трябва да предложат брак на високосна година?

Защо жените трябва да предложат брак на високосна година?

Съществува легенда, според която на високосна година жената предлага брак. С този акт е свързано друго вярване - че бракът, сключен през високосна година, ще бъде нещастен.

Има стара ирландска легенда, според която жена сключва сделка със Свети Патрик. Според това съглашение всички момичета в Ирландия имат право сами да предлагат брак, но само на 29 февруари.

Според легендата такова правило е въведено през пети век. По-късно започна да се прилага и в Шотландия.

Въз основа на тази забавна ирландска традиция през 2009 г. в Холивуд е заснет филмът Високосна година (Leap Year - високосна година, английски). Според сюжета на филма жена пътува до Дъблин, за да направи предложение на младия си мъж на 29 февруари. Метеорологичните условия внасят корекции в плановете ѝ и момичето е принудено да се обърне за помощ към млад ирландец, собственик на хотела, където е настанена, което се оказва съдбовно за по-нататъшните събития.

Преди много векове се е смятало, че не можеш да се ожениш през високосна година. Това твърдение обаче може да бъде чуто и днес.

Брак през високосна

В Русия високосната година се наричаше година на булката. На младоженеца е забранено да изпраща сватове до приятелката си. Самото момиче обаче можеше да бъде колкоти си пожелае инициативно по отношение на бъдещия си съпруг.

Според неизказани правила на момиче не би могло да бъде отказано. В тази връзка мъжете често се женят против волята си, притиснати от тежестта на традицията и правилата, а не както би трябвало - единствено и само заради любовта си. Оттук и разпространеното убеждение, че сватбата през високосна година ще доведе до нещастен семеен живот.

Православната църква, от своя страна, няма опозиция на брака през високосна година. Можете да се ожените във всички периоди от годината, в които църковният календар позволява. В крайна сметка се смята, че Бог защитава хората, а не годината. Това е вярно и се спазва и до днес: ако мъж и жена се обичат, сватбата няма нужда да се отлага.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати