advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Повишена горна граница на кръвното налягане

Повишена горна граница на кръвното налягане

Повишена горна граница на кръвното налягане

Кръвното налягане представлява симбиозата между две измервания – систоличносто и диастоличното налягане. Важно е и двете да бъдат в баланс, а повишените или понижените стойности на която и да е от двете граници може да означава здравословен проблем.

Едно от основните състояния, което все повече хора успяват да разпознаят, е повишеното кръвно налягане. Често то се нарича тихият убиец, защото не причинява симптоми, но едновременно с това нанася сериозни щети на организма ни. За високо кръвно налягане говорим тогава, когато и долната, и горната граница са над определена норма.

Важно е измерванията да се разлеждат и поотделно. Вероятно се колебаете какво означава повишена горна, но нормална долна граница, ако апаратът ви за кръвно е отчел такива стойости. Това в практиката означава горна граница над 130, а долна – около и под 80. Това се налича изолирана систолна хипертония.

Тя може да е причина за много състояния, сред които които загуба на еластичност на артериите, свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), диабет. В единични случаи такава симптоматика може да издава и заболявания на сърцето, сред които и проблеми със сърдечната клапа. Най-често тази форма на високо кръвно налягане е при хора над 65-годишна възраст, но е възможно и по-млади да бъдат засегнати от този проблем.

А той е значим. Лекарите знаят, че високото систолично кръвно налягане е толкова важно, колкото и високото диастолично, и дори по-важно при хората над 50-годишна възраст.

Повишена горна граница на кръвното налягане

Продължително поддържане на такава хипертония оже да доведе до различни тежки сърдечно-съдови заболявания, сред които инфаркт и инсулт, хронични бъбречни заболявания. А сами по себе си – проблемите с бъбреците могат да са причина за повишаване на стойностите на кръвното налягане.

Анемията също може да е причина за повишаване на стойностите на горната граница на кръвното налягане, както и обструктивната сънна апнея, която сама по себе си е голям рисков фактор за развитие на сърдечни и съдови проблеми.

Усложненията на нелекувана изолирана систолна хипертония са сериозни – освен инфаркт и инсулт, тя може да доведе и до сърдечна недостатъчност, образуване на аневризми, загуба на зрението и деменция.

Затова от изключително значение е поддържането на нормални стойности и на горната, и на долната граница, но най-вече на горната при хора над определена възраст. Това лечение трябва да е балансирано, а понякога повишаване на стойностите само на систоличното налягане се оказва предизвикателство.

Причината – ако заедно с горната се понижи прекалено и долната граница се увеличава риска от инфаркт или инсулт. Целта на лекуващите пациенти с изолирана систолна хипертония е стойностите на долната граница да не са по-ниски от 60.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати