Advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Каква порода куче да си взема?

Каква порода куче да си взема?

Каква порода куче да си взема?

Изборът и вземането на домашен любимец е много важно решение. Вземайки животно в къщата си, вие добавяте още един член към семейството. Той ще е вас през следващите 10, 15 или 20 години. Ето защо решението не може да бъде взето току така, а да бъде внимателно обмислено.

Ако сте решили, че кучето е домашният любимец, от когото имате нужда, ето няколко съвета как да изберете подходящата порода куче.

Защо искам куче?

Много важен въпрос. Причините може да са различни:

- Харесвам кучета;

- Искам компания;

- Децата ми искат куче;

- Охрана за къщата, апартамента;

- Специални нужди като придружител например.

Размерът има значение

Избор на порода куче

Много е важно да си отговорите на въпроса какъв размер куче искате. Представете си, че живеете в едностайно жилище с немска овчарка. Или пък на село, а искате Померан. Това е куче, чиято козина се нуждае от внимание, а не от кал, треви, различни насекоми и пр.

Имайте също предвид, че колкото по-малко е кучето, толкова по-енергично ще бъде. В същото време по-големите кучета са по-склонни към мързелуване. Каквото и да решите, това трябва да се има предвид.

Училище?

Всяко куче се нуждае от обучение в елементарни навици. Някои породи кучета обаче се нуждаят от специално обучение. Също така според целта, поради която вземате кучето, дресировка също е необходима. Има породи, които се използват от слепи хора, както и такива, които помагат на хора с психични проблеми. Те се нуждаят от специално обучение. Така че проучването на училища за кучета е препоръчително преди да вземете кучето.

Дори и да не е необходимо специално обучение, може да наемете частен треньор на вашето куче, за да го научите на основни неща.

Чистокръвно куче или не?

Осиновяване на куче

Трябва да решите дали искате чистокръвно куче или мелез. След като си отговорите на този въпрос, трябва да проучите различните развъдници. Има възможност за закупуване на куче от частно лице, но нашият съвет е да го вземете от лицензиран развъдник. Кучето ще бъде с родословно дърво, необходимите документи, ваксинации, фамилна история и пр.

Някои особености на породите кучета

И като заключение може да ви помогнем малко в избора на порода куче.

Лабрадор - това е семейно куче. Изключително дружелюбни и добри за децата и имат дълга продължителност на живота.

Ретривър - красиви, дружелюбни и изключително интелигентни, ретривърите са най-подходящи за хора, които се нуждаят от компания. Те могат да бъдат лесно дресирани да изпълняват различни задачи за стопаните си. Ретривърът е и породата, която се използва най-често за придружител на слепи хора.

Голдън Ретривър е куче за слепи хора

Немска овчарка - верни, интелигентни, те са подходящи както са семейства с деца, така и ако живеете сами. Могат да бъдат дресирани за охрана. Използват се и като полицейски кучета.

Чихуахуа - те са сладки, побират се в дамската чанта и са крайно енергични. Не са особено подходящи за хора с малки деца. Не изискват особени грижи за козината и са подходяща порода кучета за апартамент.

Мопс - много спокойни, изключително сладки и дружелюбни, те са подходящи за първо куче на детето ви.

Пудел - те са една от най-интелигентните породи кучета и са лесни за дресиране и отглеждане. Козината им се нуждае от непрестанна поддръжка, но ако я поддържате къса, няма да имате много проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest