advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»Как да си приготвим великденски бои за яйца?

Как да си приготвим великденски бои за яйца?

Как да си приготвим великденски бои за яйца?

Когато Великден наближи, ние задължително прибавяме към списъка си за пазар и боите за боядисване на великденските яйца.

Дали ще са под формата на картончета, капсули или таблетки, това няма значение. Важното е да разполагаме с тях.

Замисляли ли сте се обаче, че макар производителите им да твърдят, че те са напълно безопасни за нашето здраве, това съвсем не е така. Само се замислете колко трудно се почистват ръцете ни, след като сме боядисали великденските яйца.

Защото боите са пълни с химикали, които могат да бъдат опасни както за нас, така и за околната среда.

Ето защо тук ще ви дадем насоки как можете да боядисате великденските яйца с домашни бои за яйца.

Те естествено няма да са с толкова наситени цветове, но пък ще ви осигурят удоволствието да експериментирате, както и да имате чиста съвест пред Майката природа.

Ето няколко растения, които можете да използвате за приготвянето на бои за яйца - натурални и напълно безвредни.

Домашни бои за яйца

Червен цвят - сок от цвекло, към който можете да добавите и сок от червени боровинки.

Син цвят - сок от сини боровинки, към който можете да прибавите и сок от сварено червено зеле.

Зелен цвят - сварени листа от спанак, но за получаване на наситено зелен цвят можете да добавите към отварата и малко сок от сини боровинки и куркума.

Жълт цвят - куркумата и шафрана са чудесни за тази цел, а към тях можете да добавите и малко зелен чай или лайка.

Виолетов цвят - червено вино, към което можете да добавите и сварени обелки от червен лук.

Всички изброени природни багрила за боядсиване на яйца е добре да се варят в продължение на поне 10 минути, за да могат максимално да пуснат характерните си цветове.

Онези, които нямат нужда от варене (като сока от боровинки или червеното вино), е добре да са топли преди да пуснете яйцата в тях. За по-силни и устойчиви цветове добавяйте и малко ябълков оцет в боите.

Бои за яйца от домашни продукти

Можете да експериментирате на воля с различните цветове и да прилагате различни техники за боядисване на яйца, но се постарайте да получите хубава червена, синя и жълта боя, защото след боядисването съответно на червените, жълтите и сините яйца, можете да смесите боите, получавайки нови цветове.

Така например от червено и жълто ще получите оранжево, от синьо и жълто - зелено, а от червено и синьо - лилаво. Т.е. от изброените 3 цвята можете да постигнете нови 3, които да ви помогнат да украсите своята Великденска трапеза с най-красивите яйца.

Това е, творете и се забавлявайте със своите домашно приготвени бои за яйца, а Майката природа ще ви се радва с цялата си душа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest