advice.bg»Статии»Работа»Бизнес съвети»Как се пише доклад

Как се пише доклад

Как се пише доклад
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Независимо дали сте студент или работите в компания, в някакъв момент от вашето обучение и кариера ще ви се наложи да напишете доклад.

Често професорите в университетите или пък големите организации имат изготвени образци, по които да се ръководите. Ако вашият случай не е такъв обаче, ние ви предлагаме стандартно описание на това какво е доклад и каква трябва да бъде неговата структура.

Какво е доклад?

Докладът представлява кратък документ, който е написан с определена цел. Тази цел обикновено представлява тема, която трябва да бъде представена на определена аудитория. В него се излага информация по темата, представя се направен анализ на ситуация или проблем и се дават препоръки за бъдещи действия. Документът представя факти и трябва да бъде ясен и добре структуриран.

Запознайте се с изискванията за доклада

За да напишете доклад, на първо място ще получите изисквания или насоки за това какво трябва да съдържа той като информация.

Запознайте се много добре с тях и ако имате въпроси, питайте. Отговорете си на основните въпроси: Какво е нужно да бъде включено? , Защо е нужна тази информация и Кой ще прочете доклада?

Съставете план за доклада

План за доклад

Тази стъпка включва изготвянето на план. В него ще включите точки относно:

- каква информация ви е нужна;

- какви документи са нужни за анализа;

- нужно ли е да се провежда интервю с хора;

- какви и колко данни трябва да бъдат обработени;

- други подобни.

Структура на доклада

Ако имате съмнения, че съществува стандартизиран документ, но вие го нямате, попитайте. Ако такъв не съществува, то тогава стандартната структура трябва да бъде следната:

- Заглавна страница;

- Резюме;

- Съдържание;

- Въведение;

- Задание (ако имате такова);

- Процедура за провеждане на анализа;

- Констатации (какво сте открили по време на анализа);

- Заключение;

- Препоръки;

- Библиография или референции;

- Приложения (ако има такива).

Използвайте заглавия и подзаглавия, номериране на страниците и пр.

Написване и стил на доклада

Писане на доклад
Снимка: pixabay.com

Съдържанието на доклада трябва да включва това, което е изискано в заданието. Внимавайте със стила. Използвайте кратки, точни и ясни изречения, за да може информацията да бъде възприета максимално ясно от аудиторията, за която е предназначена.

Избягвайте употребата на жаргонни или разговорни думи. Поради спецификата на доклада, може да използвате специални термини. Задължително ги обяснете, за да бъдат разбрани и от непрофесионалисти сред аудиторията. Избягвайте обръщенията, особено ако докладът е предвиден за по-широк кръг от хора.

Проверка за доклада

Написването на доклад може да отнема много време, но проверката винаги е от значение. Днес съществуват множество онлайн платформи, програми и приложения, с които да проверите правописа на доклада си.

Важно е да прочетете доклада си след тази първоначална проверка, за да отстраните повторения, несъответствия в стила и други подобни, които нито една програма няма как да засече.

Хубава идея би било да дадете доклада на друг човек, който да го прочете и да даде мнението си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest