Как да спре да ти пука какво мислят другите за теб?

Как да спре да ти пука какво мислят другите за теб?

Как да не се притеснявате за мнението на другите

1. Напомнете си, че много хора изобщо не мислят за вас

Бихме по-малко притеснени от това, което другите мислят за нас, ако разбрахме колко рядко го правят.

Етел Барет, писателка

Нищо не може да бъде по-близо до истината от това твърдение. Други хора имат по-добри неща от това да седят и да мислят за вас. Ако ви се струва, че някой мисли за вас лошо, психически ви критикува, спрете: може би това е игра на вашето въображение? Може би това е просто илюзия, която се подхранва от вътрешните ви страхове и несигурност. Ако постоянно се занимавате със самобичуване, това ще се превърне в истински проблем, който ще отрови целия ви живот.

2. Мислете с главата си

Седнете и в спокойна среда помислете какво място в живота ви е заето от мнението на някой друг. Помислете за ситуации, в които оценките на другите са важни за вас. Определете как реагирате на тях. Ако разбирате, че оценките и мненията на другите определят самочувствието ви, тогава помислете за промяна на поведението си.

Кажете си: Вместо да разчитам отново на другите, ще се науча да слушам и чувам собствените си мисли и да мисля изключително със собствената си глава. Научете се да отрежете ненужния шум, да отделяте зърната от плявата. Колкото по-често правите това, толкова по-бързо ще стане навик.

Крайната цел на всичко това е никога да не оставяме мнението на другите да определя какъв човек си и как живееш. Разберете, че никой никога не може да ви накара да се почувствате като „малък човек“, ако самият вие не му дадете тази сила.

3. Чувствайте се свободни - не се опитвайте да разберете какво мислят другите за вас

Какво мислят другите за теб?

Когато хората започнат да публикуват своите творения, особено в условията на основно онлайн комуникация, те често се притесняват дали на другите ще им хареса това, което са сътворили. Те стават тревожни още повече, когато започнат да се измъчват с мисли, че другите хора не оценяват работата им. Докато един ден не разберат колко енергия изразходват за тези безполезни преживявания и се почувстват крайно изтощени.

Ето няколко съвета как да се справите и да спре да ви пука какво мислят другите за вас.

Изберете си мантра, която да повтаряте всеки ден. Нека е нещо в смисъла на: Това е моят живот, моят избор, моите грешки и моите уроци. Не трябва да ме интересува какво мислят другите за това.

Обърнете внимание на това, което е наистина важно за вас.

Хората винаги ще са недоволни Не можете да контролирате мислите на другите. Дори ако внимателно подбирате думите си и имате отлични маниери, това не означава, че ще бъдете добре възприет от всички. Всичко може да бъде разтълкувано погрешно и обърнато наопаки. Важното е как оценявате себе си. Ето защо, когато вземате важни решения, опитайте се да бъдете 100% верни на своите убеждения и ценности. Никога не се страхувайте да направите това, което смятате за правилно.

Започнете с изброяване на важните за вас 5-10 ваши качества. Например:

- честност;

- самочувствие;

- самодисциплина;

- състрадание;

- фокус върху успеха и т.н.

Ако имате такъв списък, ще бъде много по-малко вероятно да вземате маниполирани решения, ще имате система от принципи и в крайна сметка ще има за какво да уважавате себе си.

Спрете да мислите, че ако някой не ви харесва - това е краят на света.

И ако не ме харесват? Какво става, ако човекът, който е важен за мен, ме отхвърли? Ами ако ме смятат за черна овца?

Тези и подобни въпроси измъчват хората твърде често. Запомнете: ако някой не ви е харесвал, дори това да е човекът, който най-много ви интересува, това не е краят на света. Ще се справите с тази ситуация и дори ще намерите по-удачен вариант.

Но ние продължаваме да се страхуваме от този митичен „съден ден“ и позволяваме на страховете да надделяват над нас и оставяме нашите мисли да ги подхранват.

Запитайте се: Ако страховете ми се сбъднат и най-лошото се случи, какво ще направя? Разкажете си история (или по-добре напишете я) за това как ще се чувствате след отхвърляне или неодобрение, как ще се разочаровате и тогава ще разберете, че това е отрицателно преживяване, но все пак ще продължите напред. Това просто упражнение ще ви помогне да разберете, че липсата на одобрение от хората не е толкова страшно.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати