advice.bg»Статии»Красота»Кожа»Съвети за правилно ексфолиране на кожата

Съвети за правилно ексфолиране на кожата

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
512018
Съвети за правилно ексфолиране на кожата

Защо е необходимо да се почистват мъртвите клетки по кожата?

Ексфолирането е важна фаза от грижата на кожата, която трябва да се извършва редовно. Когато кожата се отърве от мъртвите клетки, пространството за нови се освобождава - те се подновяват приблизително на всеки 1-2 месеца в зависимост от възрастта.

Натрупвайки се, мъртвите частици запушват каналите на мастните жлези, причиняват образуването на тъмни петна и възпаления, а също така водят до появата на сухота и неравномерен тен.

Плътният слой мъртви клетки не позволява на кожата да се възползва максимално от продуктите за грижа на кожата - без правилното почистване нито един крем няма да работи добре, ето защо трябва правилно да ексфолираме кожата си.

Колко често трябва да се извършва процедура за ексфолиране?

Ескфолиране на кожата

Почистването на лицето зависи от типа на кожата и вида на ексфолиращия агент.

Например лосиони на базата на киселина могат да се използват ежедневно, а механичният (пилинг) - от един до три пъти седмично. Химическите процедури се препоръчват не по-често от един до два пъти в месеца, в зависимост от дълбочината на излагане.

Що се отнася до кожата на тялото, тя може да бъде ексфолирана с различни продукти. Ако е суха, достатъчно е да използвате продукта веднъж седмично - изберете нежни текстури. Мазният тип кожа може да се почиства на всеки два до три дни - екфолианти с по-едри частици са най-подходящи в този случай.

Как да изберете ексфолиращи продукти за различни типове кожа?

За да почистите на нормална кожа, може да изберете всеки пилинг или скраб: химически, с абразивни частици, комбинирани ексфолианти и всякакви други средства.

Мазният тип също е лесен за справяне - подходящи са ексфолианти с ензими на базата на овесени ядки или глина. С чувствителна или кожа с акне трябва да бъдете внимателни - тези видове могат да бъдат ексфолирани не повече от веднъж седмично чрез химически пилинг - продукти с груби абразивни частици са нежелателни.

Какви процедури може да изберете за ексфолиране на кожата?

Ексфолианти за кожа

За да почистите кожата от мъртви клетки, можете да се запишете за процедура за ексфолиране на кожата. В зависимост от метода на експозиция, те са разделени на няколко вида:

Химически - замърсителите се отстраняват с помощта на специални съставки, съдържащи киселини, като гликолова, млечна или салицилова. Веднъж попаднали върху кожата, те разтварят връзките между кератинизираните люспи и насърчават обновяването на клетките.

В зависимост от избраната киселина, процедурата се бори и с различни недостатъци. А стресът, който кожата изпитва по време на процеса на пилинг, засилва защитните й функции.

Механичен - при тази процедура като абразиви се използват морска сол, захарни кристали, натрошени кайсиеви ядки, ядки и други видове биологични гранули - този вид пилинг ускорява процеса на ексфолиране и засилва микроциркулацията. Противопоказания за него могат да бъдат чувствителност и сухота на кожата.

Ултразвуков - повърхностен пилинг, ексфолиращ кератинизираните частици с помощта на ултразвукови вълни. Счита се за един от най-нежните методи - процедурата помага при борба с акнето и възстановява нивото на влажност на кожата. Препоръчително е да не се прави повече от два пъти месечно.

Лазерен - разрушаването на горния слой, т.е. мъртвите клетки, се дължи на излагане на кожата на лазерен лъч.

Трябва ли да ексфолирате кожата на ръцете и краката си?

Процедура по ексфолиране на кожата

Кожата на цялото тяло се нуждае от грижи. За да почистите ръцете си, можете да използвате ексфолианти с големи абразивни частици или да се запишете на специализирани процедури.

Как да се грижим за кожата след процедурата на ексфолиация?

Всеки пилинг е определен стрес за кожата, следователно правилната грижа е важна за възстановяването ѝ и премахването на нежеланите усложнения.

Най-важното правило е интензивната хидратация. Можете да нанасяте успокояващи или възстановяващи маски за лице, подхранващи кремове и лосиони - трябва да правите това всеки път, когато почувствате дискомфорт. След всяка процедура на ексфолиация трябва да се използва и слънцезащитен крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest