Какво е екстроверт?

Какво е екстроверт?

Душата на компанията, шумен разказвач, който смята за свой морален дълг да забавлява другите.

Най-вероятно говорим за екстроверт, който най-често се поставя в благоприятна светлина в сравнение с интроверта.

Но наистина ли е така? Кой е екстроверт, колко добре живее? Възможно ли е да се каже, че това е по-успешен тип личност?

Как да живеем с екстроверт? Как да се сприятелим с него и да изградим диалог? Как да станем екстроверт? Трябва ли да се стремим към това и кои са признаците на екстровертността.

Предлагаме ви малка екскурзия в света на екстроверсията.

Екстровертът е тип личност, насочена към взаимодействие с външния свят.

За разлика от интровертния, той не може да седи неподвижно дълго време, не се интересува от интроспекция и щателна проверка.

Екстровертът не се фокусира върху обидите или неуспехите, бързо забравя лошото и се втурва към всичко стремително и то с оптимистична нагласа.

На пръв поглед животът на такива хора е много по-богат и интересен от този на техния противоположен тип - интровертите. Освен това има повече екстроверти - около 70% от световното население.

Това е основният парадокс. Ако анализираме по-голямата част от добре познатите лидери, тогава екстровертите и интровертите се срещат сред тях почти в еднакво съотношение.

Чистите психотипове не са толкова често срещани. В повечето случаи човек съчетава двата типа личност, но само един от тях преобладава в различни периоди от живота.

Така по-голямата част от хората са предразположени както към екстровертност, така и към интровертност.

Например в детството те са отворени и общителни личности, а в зряла възраст стават по-затворени. Или обратно - тиха и срамежлива ученичка се превръща в звезда на шоубизнеса, събирайки хиляди фенове.

Признаци на екстровертността

Но това не означава, че интровертът се превръща в екстроверт. В крайна сметка типът на личността, подобно на темперамента, се полага още преди раждането на детето. Има доста ясни физиологични разлики.

Например екстровертите имат по-добре развита симпатикова нервна система, която е отговорна за дейността. За интровертите е характерно влиянието на парасимпатиковата нервна система, което предизвиква спокойствие.

Общо Карл Юнг извежда 8 психотипа на личността. За разлика от характера, който може да бъде коригиран през целия живот, психотипът не се променя.

Това е просто, тъй като хората носят в себе си и двата принципа - като Ин и Ян. В зависимост от тяхната възраст един от тях ясно се проявява.

В допълнение екстровертите могат да бъдат емоционално стабилни или нестабилни, което съответства на типа темперамент на сангвиника и холерата.

Екстровертността - това е свойството на индивида да насочва усилията си навън, да взаимодейства с други хора. Един чист интроверт ще е изключително затруднен да се откаже от вътрешния диалог в полза на общуването с другите.

Основното нещо, което трябва да запомним, е, че интровертът не е диагноза, но екстровертът не е награда.

И двата психологически типа имат своите силни страни като същевременно не са лишени от значителни недостатъци.

Не е трудно да идентифицираме екстроверт, тъй като той винаги взаимодейства с другите, обича да е в светлината на прожекторите, лесно и с желание осъществява нови познанства.

Екстровертът ще бъде първият, който започва комуникацията, ще говори повече, отколкото слуша. Достатъчно лесно е да идентифицирате екстроверта и в себе си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати