advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на цветя»Как да се грижим за хортензия

Как да се грижим за хортензия

грижи за хортензия

Хортензиите ни радват с уникални цветове, които се отличават с дълготрайност на цъфтене и красиви, нежни окраски. Те са многогодишен храст, който в зависимост от вида, достига различна височина от един до два, а някъде – дори до четири метра.

Безспорно най-голямото богатство, с което ни дарява хортензията, е възможността да се радваме на цъфтежа й от края на пролетта до средата или края на есента. За да имаме тази възможност обаче, трябва да полагаме правилни грижи за растението, осигурявайки му най-благоприятно местообитание и условия.

На първо място трябва да знаем, че хортензията обича сенчести места и не харесва пребиваването на директно и целодневно слънце. Затова при избора ни на място за засаждане в градината трябва да се спрем на хубава „прошарена“ сянка. Едновременно с това трябва да предвидим достатъчно пространство за нашето цвете, тъй като то обича да се разпростира нашироко в процеса си на израстване. Възможно е да засадим хортензията и в саксия.

Тя обаче трябва да е голяма, осигуряваща достатъчно място за коренището и за самото растение.

Хортензията се засажда пролетно време, когато вече няма слани и нощни студове, за да не измръзне все още крехкото растение. Добре е почвата да е черноземна, мека и рокхава при засаждането и в последствие да бъде поддържана достатъчно влажна чрез обилно поливане. За осигуряването на необходимата влага около коренището на хортензията може да се добавят дървесни стърготини. Така в горещите дни те ще гарантират повече влажност.

Ако цветето страда от липса на вода, ще разпознаете този недостиг по листата му, които започват да падат, стават сухи и губят наситения си зелен цвят.

Поддържането на влагата в тях през летните дни може да се подпомага и чрез редовно напръскване. Трябва обаче да се внимава с водата за поливане, защото хортензията не обича твърда вода. Най-добрият избор е дъждовна.

как да се грижим за хортензиите

Подхранването на почвата започва в началото на цъфтежа и да продължи непрекъснато през цялото време до началото на есента – най-добре два-три пъти месечно. Така ще си осигурите обилен и дълготраен цъфтеж. В добавките е хубаво да се съдържат достатъчно калий и фосфор, от които растението се нуждае, за да расте здраво и с наситени цветове.

Задължително условие за усилен растеж и цъфтеж на хортензията е подрязването й. Най-подходящият момент за него е през пролетта. Тогава се извършва дълбока резитба. Повторна резитба се прави и през лятото, като отрязаните клонки може да се използват за размножаване.

През зимата хортензията може да измръзне, но обикновено през пролетта бързо се възстановява. За да се предпази от тежки измръзвания може да се увие частично с градински найлон или да се покрие с борови иглички и картон.

Саксийните хортензии задължително се внасят вътре, за да презимуват. Размножаването на хортензиите е лесно. Става чрез резници, разделяне на коренището или чрез семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати