advice.bg»Статии»Родители и деца»Отглеждане на деца»Колко продължава пубертетът при момичетата?

Колко продължава пубертетът при момичетата?

Колко продължава пубертетът при момичетата?

Пубертетът е особен период и за момчетата, и за момичетата. Това е времето, в което тялото и психиката преминават през труден период на приспособяване към промените. Добре е да знаем какво се случва, за да ги разберем по-добре и да им помогнем.

Тези етапи са разграничени от професор Джеймс Танер, но са ориентировъчни тъй като при всяко дете те може да се различават в по-малка или по-голяма степен.

Ето каква е продължителността на пубертета при момичетата.

Първи етап

Първи етап на пубертета при момичетата

Това е всъщност периодът преди да се появят първите физически белези на съзряването. По това време единствено мозъкът започва да изпраща сигнали към тялото, за да се подготви за предстоящите промени. Този етап започва около осмата година при момичетата.

Втори етап

По време на втория етап започват същинските физически промени. Хормоните започват да работят по-интензивно.

При момичетата този период започва около 9-та или 10-та година. Гърдите започват леко да се оформят и обикновено са чувствителни. Съвсем нормално е едната гърда да расте по-бързо от другата, така че ако нещо подобно се случва, няма страшно.

В този период започва да се уголемява и матката. Започва и появата окосмяване по вагината.

Трети етап

Пубертет при момичетата

През този период физическите белези стават по-очевидни. След 12-годишна възраст при момичетата гърдите започват да растат по-интензивно, а окосмяването се сгъстява. Появява се и окосмяване под мишниците.

Това е и времето, когато започва да се появява акнето и проблемната кожа. Бедрата и ханшът започват да придобиват по-заоблени форми. Започва усилен растеж на височина.

Четвърти етап

Това е може би най-интензивният период от пубертета при момичетата и при момчетата. При момичетата той започва около 13-та година и се свързва със следното.

Гърдите се оформят окончателно и при много момичета се появява първата менструация. В последните години се забелязва по-ранна поява, т.е. това може да се случи и около 10-те година.

Пети етап

Продължителност на пубертета при момичетата

Това е и краят на физическото съзряване. При момичетата това се случва около 15-та година. Менструацията вече е станала редовна, а момичетата са достигнали максималната си височина.

Репродуктивната система е окончателно оформена, а фигурата на момичетата е възприела женствените си форми.

Краят на пубертета от физическа гледна точка не означава, че това е краят на психическото развитие. При някои момичета то настъпва по-рано, а при други може да продължи и до пълнолетието.

Промяната в настроенията е най-ясният белег, че детето преминава през психологически промени и сътресения. Важното е да реагираме с разбиране и търпение, колкото и трудно да е на моменти.

Прекарвайте повече време в разговори и показвайте вашата подкрепа. Заедно ще преминете през този труден етап и ще бъдете по-близки в края му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати