Как се гледа орхидея

Как се гледа орхидея

Орхидеята е едно от най-красивите цветя. Всеки, който е имал орхидея вкъщи, може да го потвърди. Много хора не си вземат, защото се страхуват, че отглеждането ѝ е сложно. Това обаче далеч не е така.

Ето няколко съвета от човек, който отглежда само орхидеи.

Правилното място за орхидеята

Това е може би най-важното нещо, което трябва да направите, след като си купите орхидея. Намерете правилното място за нея. Орхидеите обичат светлината, но не и пряката слънчева светлина. Поставете ги в близост до прозорец с много светлина, но без да са директно огрени от слънцето. Светлината, която достига до тях, трябва да е преминала през нещо като филтър – например остъклена тераса или навес за тераса.

Поливането на орхидея

Орхидеята обича водата и влажността. Ето защо е много важно да получава достатъчно и от двете. Ето как да го правите правилно.

Отглеждане на орхидея

- Повечето орхидеи са засадени в прозрачни саксии, което ви улеснява неимоверно. Така ще установите кога орхидеята се нуждае от поливане – корените трябва да са бледо зелени и сухи;

- Потопете орхидеята в дестилирана вода или преварена и изстинала вода и оставете за 10-15 минути. Потопяването трябва да бъде само на частта с корените, но не и на стъблото и цвета;

- Ако е лято и времето е горещо, потопяването трябва да става един път в седмицата. През зимата – един път на две седмици. Естествено, следете корените;

- Може да използвате и кубчета лед два пъти в седмицата. Просто ги поставяйте в саксията и ги оставете да се разтопят. Корените ще поемат нужната им вода;

- Влажността също е важна за доброто здраве на орхидеята. През лятото съветът ни е да пръскате листата на орхидеята два пъти на ден. Ако забравите или нямате време, и един път е ОК. Водата отново трябва да е дестилирана или преварена.

Подхранване на орхидея

Като всяко друго цвете и орхидеята се нуждае от подхранване. Най-лесният начин за това е да закупите течна тор и да я смесите с вода. След това я замразете и ще разполагате с кубчета лед, които хем ще дадат нужната на орхидеята вода, хем ще я подхранят. Най-добре е да направите това, когато орхидеята започне да цъфти. Така ще засилите цъфтежа и ще подхраните корените.

Рязане на орхидея

Поливане на орхидея

Вашата орхидея вече е прецъфтяла и отделните цветчета са опадали. Дошло е време за подрязване. То невинаги се налага и ето един съвет как да прецените това.

Пипнете стъблото. Ако то е зелено и сравнително меко на пипане, то тогава няма нужда да режете. Ако обаче е жълтеникаво-кафяво и много твърдо, тогава трябва да вземете ножицата. Разрезът трябва да е диагонален и да премахва всичката мъртва част от растението. Внимавайте да не отрежете и част от листо, защото тогава най-вероятно цялото ще загине.

А сега е време да отидете до магазина и да започнете с първата от многото орхидеи, които ще отгледате. Заслужава си!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest