advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Хардуер»Как да предпазим компютъра от прегряване?

Как да предпазим компютъра от прегряване?

прегрял компютър

Качеството на работа на нашия компютър до голяма степен зависи от това как ние се грижим за него. Както за повечето техники, така и за компютъра високите температури са опасни. Най-видимият признак, че компютърът ви е прегрял е, ако той започне да работи бавно. Това е момента, в който трябва да предприемете мерки, за да избегнете повреждане на хардуера. Ако не се грижите за температурата му, той ще спре да работи доста по-рано, отколкото би трябвало.

Идеалната температура на компютъра зависи от марката на компонентите му и от препоръките на производителите им. Например, за AMD и Intel процесорите максималната температура е около 80 градуса. Ако процесорът я достигне, се счита, че е прегрял. В най-идеалните случаи хората трябва да се стараят да я държат под 40 градуса, но и 50 градуса се считат допустими.

Най-често проверяваме температурата на компютъра си, просто докосвайки го с ръка. Въпреки, че това е най-лесният метод, той е доста неточен и не би могъл да ви каже с точност температурата на процесора. Този метод е добър само за определяне на това дали температурата се повишава.

Когато започне да пари на ръката ви, е време да отворите програма за точно измерване. Има много програми в интернет за тази цел, а ако сте по-напреднали, можете да отворите BIOS менюто и да проверите от там.

Това, че компютърът ви идва с охладителна система и вентилатори не е достатъчно.

как да не прегрява компютърът

Вентилаторите вкарват въздух от стаята в компютъра, а с въздуха влиза и прах. Този прах се полепва по цялата вътрешност, включително и по самите вентилатори. Най-правилният начин за почистване на вътрешността на компютъра е с въздух под налягане, но ако не сте компютърен специалист, претриване с мокри кърпички върши работа. Важно е да се разглобят и почистят вентилаторите над процесора.

По време на тази процедура е добре също така да смените маслото на вентилаторите над процесора и термопастата на радиатора. Другото, което трябва да направите за вашия компютър, е да го пазите от източници на топлина.

Ако го оставите на топло място, вътрешната му температура също ще се повиши, при това още по-бързо. За това го дръжте далеч от камини, радиатори и директна слънчева светлина. Идеалното място за компютър е на възможно най-хладното място в стаята, без слънчева светлина и с място около него, за да има място да засмуква въздух.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати