advice.bg»Статии»Училище и обучение»Съвети за студенти»Как да подготвим успешна презентация

Как да подготвим успешна презентация

Как да подготвим успешна презентация

В офис средата и в учебната среда презентациите са изключително важни. Чрез тях можем да покажем нашата идея на много хора едновременно или да изразим мислите си относно дадена тема. Но за да бъде понятна нашата презентация, трябва да се убедим, че тя е добра направена.

Ако използваме дребен шрифт, размазани картинки или слагаме твърде много информация, никой няма да има интерес към презентацията ни. А дори и да има, няма да може да я разбере. Затова има няколко съвета за подготвяне на успешна презентация, които ще ни подсигурят с успех.

Едно от най-важните неща е текстът. С него са свързани и другите елементи от презентацията и той трябва са е добре съобразен. Когато избирате стила на текста на вашата презентация, се ограничете само с най-четливите шрифтове!

Колкото и красив да е курсивът, не го избирайте. Дори и някои хора без проблем да четат курсив, той не е подходящ за широка публика. Шрифтът трябва да е възможно най-лесен за четене, а едновременно с това и стилен. Препоръчителни са по-обикновените, но все пак стилни шрифтове на каквато и тема да е презентацията.

Освен вида на шрифта, другото важно нещо е неговият размер. Буквите трябва да не са прекалено малки по размер. Те трябва да са достатъчно големи, за да може да бъдат прочетени и от хората, които седят най-далеч от презентацията.

За да постигнете това, трябва да ограничите количеството текст, което е на слайдовете. Презентацията трябва главно да бъде устно представена от вас, а на самите слайдове да има кратко резюме на това, което казвате. Слагайте по максимум 3-4 кратки изречения на слайд или само кратки, но смислени заглавия.

Как да подготвим успешна презентация

Вмъквайте изображения! Целта на презентацията е да изобрази това, което казвате. Затова обезателно използвайте доста изображения, които отговарят на думите ви. Така хората, които ви слушат, ще могат да визуализират думите ви и да ги разберат по-добре. Но, в същото време, тези изображения и картинки трябва да бъдат с високо качество, ясно видими и добре подредени на слайда.

Видът на слайдовете също е изключително важен. В никакъв случай не прилагайте твърде много дизайнерски способи на слайдовете!

Дори и да правите презентация на артистична тема, заложете на изчистен дизайн. Можете да привлечете вниманието с акцентни пъстри цветове и забавни изображения, вместо да вмъквате тежки фигури и да си играете с текстурния фон.

От първа важност е цветът на фона да се откроява от цвета на текста, за да може да бъде четлив. Избягвайте ярките цветове като фон – те дразнят очите и натоварват психиката. Да не забравяме, че целта е да се привлече вниманието към съдържанието на презентацията, а не към фона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати