advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как се чистят петна от вино?

Как се чистят петна от вино?

Как се премахват петна от червено вино

Виното е любима и предпочитана алкохолна напитка на милиони хора по света. То е прекрасно допълнение към всеки питателен обяд или романтична вечеря. Богато е на чудесни вкусови качества, но наред с това притежава и един сериозен недостатък – оставя ужасни упорити петна, които са в състояние да загрозят любимата ви блуза или рокля, да съсипят скъпия ви килим или току-що купения мек и комфортен диван.

Тук важно е да уточним, че бялото вино не оцветява материите и е напълно безопасно. Можете да си го пийвате спокойно, а в случай, че бъде разляно върху някоя дреха, например, лесно може да бъде изпрано.

Съвсем обратното е обаче при червеното вино. То съдържа танини, които, освен че му придават жив и наситен цвят, имат и способността да се свързват много здраво с текстилни материи като памук, полиестер, вълна и други. В това всъщност се крие силата му да оставя петна, които се премахват много трудно, а в някои случаи, може да бъде дори невъзможно.

За ваше улеснение сме подготвили няколко полезни съвета за премахване на вино, които ще ви помогнат да се преборите с нежеланите лекета.

Първото и най-важно правило е да действате светкавично и да третирате петното от вино, колкото се може най-скоро след като се е появило. Това ще увеличи шанса ви да постигнете успех при елиминирането му.

Премахване на червено вино с бяло вино

Един от най-безотказните и доказани начини е използването не на какво да е, а именно бяло вино. Дори и да не ви се вярва то е универсален „препарат” срещу зацапвания от червено вино. Нанесете малко количество върху вече образуваното петно и изчакайте няколко минутки. След това със сапунена вода и внимателно с памучна кърпа натъркайте петното, докато се отстрани. Струва си винаги да имате под ръка бутилка бяло вино, която да ви спасява в такива екстремни ситуации.

В случай че не разполагате с бяло вино, може да се доверите на добрия стар метод с готварска сол. Тя присъства в домовете на всеки един от нас и идва на помощ в борбата с петна от червено вино. Поръсете обилно със сол засегнатото място. Изчакайте няколко минути, докато тя изсмуче разлятото червено вино и изсъхне. Повторете действието няколкократно, докато солта погълне изцяло течността и попречи на виното да проникне много дълбоко в тъканите на вашата дреха, покривка или килим.

Друго добро решение е кислородна вода, но вероятността да разполагате с такава вкъщи, е доста минимална. И все пак, ако ви се намира под ръка, можете да прибегнете до нея, като я примесите с препарат за тъкани – 1 чаена лъжица кислородна вода и една препарат. Тук е важно да обърнем внимание на избелващия ефект, който тя притежава, затова се препоръчва да се използва само върху напълно бели текстилни изделия.

Отстраняване на петна от червено вино

За стари и засъхнали петна от червено вино изпробвайте следната рецепта - пригответе смес от 1 куб. см 5 % амонячен разтвор, 50 куб. см дестилирана вода и 10 куб. см 95 % спирт и нанесете върху петното. Изчакайте да изсъхне, след което с влажна памучна кърпа минете петното и после подсушете. Ако прецените, повторете процедурата няколко пъти. Не забравяйте, че колкото по-старо е петното, толкова по-трудно се маха.

Пазарът предлага най-разнообразни продукти за премахване на петна от различно естество и винаги можете да опитате тяхното действие. Някои са доста ефективни и постигат чудесни резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати