advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да предпазим дома от мухъл?

Как да предпазим дома от мухъл?

мухъл в дома

Предотвратяването на мухъла в дома е една от най-важните задачи, които касаят всяко домакинство. Въпреки че някои определени условия са по-подходящи за появата му, никой не е застрахован от този проблем.

Важно е да се знае, че напълното премахване на мухъла е невъзможно, с изключение на хирургическите операционни, лабораториите и други подобни. Няма как гъбичката напълно да изчезне от засегнатите помещения, но количеството мухъл по стените ви може да се редуцира, така че да не вреди на здравето.

Мухълът се възпроизвежда чрез спори, намиращи се във въздуха, които се заселват в подходяща среда, формират нови колонии и отново повтарят цикъла. Трябва да се вземат мерки преди въздухът да се насити до опасно високи концентрации на гъбични спори. Навлизането на тези спори във въздухоносната система на човек може да доведе до сериозни заболявания, като астма, различни алергии, инфекции и интоксикации.

Причини за появата на мухъл могат да бъдат течове, вода в конструкцията на сградата, запушени улуци, некачествена мазилка, проблем с хидроизолацията на покрива. Ремонтът на засегнатата част от сградата е единственият начин за трайно справяне с проблема.

Но мухълът може да се появи и като следствие от някои ежедневни дейности, които освобождават водни пари, като готвенето и миенето.

Много често например се появява мухъл в кухнята.

Възможно е също да има конденз по повърхността на студени предмети или по прозорците, най-вече ако дограмата е алуминиева.

За да се предпазите дома си от мухъл е необходимо да имате предвид някои неща и да вземете съответните мерки. Ето кои са те:

Проветрявайте

Постоянната циркулация на въздух в помещенията е изключително важна за справянето с проблема. Отваряйте прозорците, пускайте климатик или вентилатор. Не допускайте въздухът да застоява продължително време, особено в спалните помещения.

Не простирайте вътре

Сушете прането си навън или си вземете сушилна машина. Ако не можете да направите нито едно от двете неща, сложете вентилатор в банята и сушете дрехите там, без да отваряте вратата и, за да не прониква влагата и в другите части на жилището ви. Редовно пречиствайте въздуха у дома.

Готвенето

почистване на мухъл от дома

Най-добре е да разполагате с кухненски абсорбатор, но ако нямате такъв избягвайте да оставяте съдове с вряща вода на котлона и поставяйте капаците при готвене. Отваряйте прозорец и дръжте вратата към останалите помещения затворена. Ако имате балкон е по-добре да изнесете печката и да готвите там.

Почистването

Редовно забърсвайте кондензиралата вода от прозорците и студените неабсорбиращи повърхности със суха кърпа. Редовно пускайте прахосмукачка, тъй като прахът е благоприятна среда за развитие на спорите на мухъла. Добре е по време на почистването прозорците да бъдат отворени или климатикът ви да бъде пуснат, за да може да излезе праха, който се е вдигнал във въздуха.

Не слагайте мебелите си плътно до стените

Винаги оставяйте разстояние около 5 см между стената и мебелите, за да може въздухът свободно да циркулира. Освен това, така ще можете да почиствате зад шкафовете и гардеробите и да забележите евентуалната поява на мухъл още в началото на разпространението му.

Внимавайте с цветята

Цветята също отделят голямо количество влага и не е добра идея на отглеждате цветя в студени или влажни помещения. Все пак ако сте любители на ботаниката, проветрявайте редовно стаите в които държите цветята.

Внимавайте с температурата

Стаите в дома трябва да се отопляват равномерно и температурата да е еднаква във всички помещения. В противен случай въздухът от по-топлите стаи винаги ще се опитва да премине в по-студените, което ще води до кондензация. Препоръчително е температурата в дома ви да бъде между 19 и 24 градуса по Целзий.

Направете необходимия ремонт

Каквито и мерки да взимате против мухъла, те ще бъдат краткотрайни, ако не се справите с основният източник на проблема. Отстранете пукнатините в изолацията, поправете покрива или капещите улуци. Но не защитавайте от течение стаите, в които има проблеми с кондензацията и не уплътнявайте прозорците в кухнята или помещения, в които има готварска печка или отопление на газ. Те имат нужда от допълнителна вентилация.

Оставете климатика да работи

Климатикът не само поддържа температурата, но и се грижи за влажността на въздуха в помещението, така че ако е възможно, дръжте климатика постоянно включен. В случай че мухълът попадне в климатичната система, неприятната му миризма ще се разпространи във целият ви дом. Почиствайте редовно филтрите му.

Използвайте влагоабсорбатор

Влагоуловителите са добро решение за справяне с проблема. Тъй като принципът на работата им е различен и размерът им трябва да бъде съобразен с този на жилището ви, е най-добре да се посъветвате с консултант. На пазара има различни модели според бюджета и нуждите ви.

Използвайте химически препарати

Съществува богато разнообразие от препарати за справяне с проблема, но е добре да се знае, че те са само временно решение. Химикалите успешно премахват мухъла и спорите само от повърхността на стената, което е причина за повторната му поява.

Хлебна сода

Обикновената хлебна сода може да ви помогне да се отървете от мухъла. Наред с всичките си останалите полезни свойства, за които я използваме у дома (като дори не броим кулинарията), содата е икономичен вариант, който ще ви осигури здравословен дом. Имате два вариант - да я сложите в кутийки близо до мухъла, за да го абсорбира, или да натъркате мухлясалите места, да оставите за 2 часа да изсъхнат и да премахнете с четка или друго средство, което имате под ръка.

Морска сол

Използвайте морска сол за премахване на неприятни миризми и мухъл и петната от него. Напълнете малки торбички със солта, поставете ги до засегнатите места. Подменяйте ги на веднъж месечно. Този метод е добър за премахване на мухъл в шкафове.

Разтвор с бял оцет

Белият оцет е едно от най-ефикасните и предпочитани средства за премахване на мухъл. Може да го използва за почистване на стените, плочките, дрехите, мебелите. Може да се наложи да изтърпите неприятния му аромат, но накрая ще си струва, защото ще отървете дома си от неприятния мухъл.

За целта си пригответе разтвор от 1/2 ч.ч. бял оцет и 1/4 ч.ч. вода. Сипете в шише с пулверизатор, разклатете добре, за да смесите съставките. Напръскайте засегнатите места и оставете да изсъхне. Правете това всеки ден в продължение на 7 дни и вижте резултата. В случай че мухалът е твърде упорит, може да използвате само оцет, без вода.

Етерично масло от чаено дърво

Разтворете няколко капки масло от чаено дърво в чаша вода. Сложете в пулверизатор и напръскайте мухлясалите части у дома. Разтъркайте и премахнете с гъба или друго средство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest