Advice.bg»Статии»Как да си направим домашен сапун

Как да си направим домашен сапун

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
7
Как да си направим домашен сапун

Защо ви е да си правите сами домашен сапун? Отговорът е много прост – за да сложите в него само натурални съставки, които са далеч по-полезни за кожата, отколкото комерсиалните сапуни, които са пълни с химия и оцветители. Освен това може да ароматизирате вашия сапун както си пожелаете, без да се съобразявате с наличното предлагане на пазара.

Основната съставка на домашния сапун е натриевия хидроксид, познат още като натриева основа или сода каустик. В началото това може да ви прозвучи малко страшно, но имайте предвид, че тази съставка се използва за направата на всеки един сапун, дори и на тези от магазина.

Когато натриевата основа се смеси с маслата, които ще използвате, се получава химична реакция, която се нарича „сапунификация“. Когато домашният сапун е готов, молекулите на натриевия разтвор се свързват с молекулите на маслата и содата каустик се изпарява. Така в него остават само безвредните за кожата съставки сапун и глицерин.

Какво ни е е необходимо за направата на домашен сапун?

Преди всичко си подгответе уредите, с които ще приготвяте домашен сапун.

Това са: кухненски кантар, ръкавици, предпазни очила и маска, ръчен блендер, дълбок метален съд, купи за смесване, измервателна лъжица, метална лъжица, силиконова шпатула, пергаментова хартия, калъп за сапуна, кухненска кърпа.

Рецепта за домашен сапун

Необходими продукти: 240 г кокосово масло, 350 м зехтин, 91 г натриева основа, 230 мл кафе, 1 супена лъжица смляно кафе, 1/3 чаша овесени трици.

Как да си направим домашен сапун

Начин на приготвяне: Всяка от съставките за домашен сапун трябва да бъде сложена в отделна купа. След това си поставете предпазните средства. Работете в помещение, което може да се проветрява. Разбъркайте в кафето натриевата основа, докато се разтвори – винаги добавяйте основата в течност, а не обратното. Също така кафето трябва да е студено. Внимавайте, защото ще започне химическа реакция и сместа ще се загрее!

Отделно затоплете на котлон в метален съд кокосовото масло на ниска температура, докато стане течно. Към него добавете зехтина и прехвърлете в неметален съд. Когато кафееният разтвор и мазнините станат с близка температура, изсипете натриевата основа и кафето при маслата.

Разбъркайте добре с дървена бъркалка, след което започнете да миксирате с блендер. Сместа ще да започне да се сгъстява, като след около 10 минути консистенцията трябва да наподобява рядък крем.

Към сгъстените съставки добавете смляното кафе и овесените трици, след което разбъркайте отново до хомогенизация.

Бавно изсипете получената смес в предварително приготвени калъпи. Може да използвате дори силиконови формички за приготвяне на сладки или формички за лед, ако искате сапуните да са с различна и нестандартна форма.

Леко потупайте формите върху твърда повърхност за да излезе въздуха и да не се образуват балончета. Покрийте с пергаментова хартия, след което завийте формите в кърпа.

Как да си направим домашен сапун

Домашният сапун отлежава между 24-48 часа. Имайте предвид, че колкото по-големи са формите, толкова повече време отнема да се втвърди. След това може да го извадите от формичките.

Готовият сапун трябва да бъде оставен да отлежи за около месец преди употреба. Така ще приключи процеса на сапунификация.

Ние ви предлагаме рецепта за сапун с кафе. Ако ароматът не ви допада, може да го замените с фино смлени орехови черупки. Също така може да експериментирате с различни аромати, като към сместа добавите етерични масла – добре се комбинират масло от ванилия, бадемово масло, масло от лавандула или ментово масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest