Как да се бръснем при акне?

Как да се бръснем при акне?

Само по себе си акнето е нещо наистина неприятно. Когато обаче трябва да се бръснете при наличието на пъпки по лицето, нещата изглеждат дори още по-сложни.

Ето няколко съвета как да се справите с проблемната кожа и самобръсначката, за да постигнете възможно най-добрите резултати. Съвети за бръснене при акне.

Подготовка за бръсненето

Да подготвите лицето си, когато имате акне, е изключително важно. Кожата трябва да е хидратирана, а космите омекотени. Наред с това трябва да предотвратите разпространението на бактерии и рани при бръсненето.

По принцип стискането на пъпки не е препоръчително, но ако имате някои с бял връх, те обезателно ще бъдат засегнати от ножчетата. Затова по-добре се погрижете за тях предварително, като се опитате да изстискате поне най-горната част от гнойта.

Прекарайте известно време в банята под душа

Бръснене при акне

Така ще отворите порите си и ще направите брадата и мустаците по-меки.

Измийте кожата с продукт, който е за акне, но в същото време не нарушава деликатния баланс между почистването и хидратацията. Много от продуктите от този тип са склонни по-скоро да изсушат кожата. Не забравяйте да подготвите за бръснене и врата си.

Когато нанасяте пяната за бръснене, използвайте чисти пръсти и избягвайте четките - в тях живеят много бактерии, които не желаете върху кожата си.

Каква самобръсначка да изберете?

Дерматолозите са категорични, че хората с акне не бива да използват най-съвременните самобръсначки, които са с множество ножчета.

Колкото повече ножчета има, толкова повече проблеми ще си създадете с пъпките. Затова изберете самобръсначка, която да има не повече от две ножчета.

Може би най-добрият вариант за бръснене при наличието на акне, е електрическа самобръсначка. Да, няма да постигнете онази гладкост, но пък ще пожалите възможно най-много кожата си.

Как става самото бръснене?

Тънкости при бръсненето при акне

Първо, вземете си чиста кърпа, защото хавлиите са абсолютен инкубатор на бацили. А вие не желаете те да попаднат върху някоя раздразнена пъпчица.

Когато се бръснете, опитайте се възможно най-много да избягвате пъпките и да не минавате повторно върху тях. Имайте предвид, че ножчетата също лесно могат да разнесат бактериите и по останалата кожа, затова след всяко движение ги изплаквайте с гореща вода.

Бръснете в посока на растежа на косъма. Не натискайте твърде много самобръсначката, а минавайте по кожата с лека ръка. Особено по участъците, които са най-засегнати от акнето.

След като се обръснете, почистете кожата от всякакви остатъци от пяна и други продукти. Изплакнете обилно с хладка вода. Минете лицето си с памучен тампон, напоен с афтършейв за дезинфекция.

След което отново изплакнете, но със студена вода. Завършете процедурата, като нанесете лек лосион за след бръснене.

Разликата между акне и пъпки от бръснене

Много мъже страдат от неприятни пъпки, които се получават вследствие на враснали косми.

Случва се най-често заради бръснене в посока, обратна на растежа на брадата. Това раздразва фоликула на косъма, кожата се възпалява и често изглежда сякаш сте пъпчасали.

Това обаче не бива да се бърка с акнето, което се получава при запушена със себум и мъртви клетки кожа. Акнето може да възникне и заради хормонален дисбаланс.

Понякога е трудно да различите какъв точно вид са пъпките ви. Ако се обривате, само когато се бръснете, то вероятно те са предизвикани именно от него. Сменете ножчетата за бръснене и опитайте с препоръчаните по-горе техники.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати