advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Какво да правим, ако кучето глътне предмет

Какво да правим, ако кучето глътне предмет

Какво да правим, ако кучето глътне предмет

Кучетата са много любопитни животни, като това особено силно си личи по време на разходки, когато те могат да се опитват да опитат на вкус или дори да изядат нещо.

Какво да правим, ако кучето глътне предмет?

Чуждите тела са опасни, както просто за общото самочувствие на животното, така и за тяхното здраве, като понякога дори могат да доведат до смърт, ако са остри например. Прогнозата тук зависи в голяма степен от това за какъв предмет говорим. Във всеки един случай е важно веднага да потърсите ветеринар, който да помогне на животното.

Често вследствие на глътнатия предмет кучето може да започне да се за задушава. Поради недостиг на кислород, то може да загине. Ако предмета, който е глътнал е остър, тогава това може да доведе до разкъсване на хранопровода и до вътрешно кървене на кучето. В този случай е доста трудно да се спаси животното, особено ако не е потърсена навреме лекарска помощ.

Особено опасно е, ако кучето глътне предмети като:

- Пълнител за котешки тоалетни;

- Батерии;

- Памучни тампони;

- Остри предмети (игли, гвоздеи и други);

- Ластици;

- Конци;

- Магнити.

Най-важното в случая е да следите винаги поведението на кучето си, както и неговото самочувствие. Именно стопанина познава най-добре питомеца си и може да забележи, ако има някакъв проблем. При съмнение, че любимецът ви е глътнал нещо, веднага потърсете лекарска помощ.

Знаци, че кучето е глътнало предмети

Какво да правим, ако кучето глътне предмет

Не можете винаги да сте до кучето ви и да следите за поведението му. Именно затова, ако забележите някои от тези симптоми, тогава трябва да разбирате, че нещо не е наред и веднага да потърсите ветеринар. Ето и част от признаците за глътнат предмет от кучето:

Повръщане при кучето

То възниква веднага след прием на кучешка храна или вода. Това е свързано с непроходимостта на стомашно-чревния тракт.

Диария при кучето

При изхождане не рядко могат да се наблюдават примеси на кръв. В този случай цветът ще е тъмен към черен. Това може да говори за увреждане на стените на стомаха и червата. Ако кучето кучето ака кръв, това може да е признак на вътрешно кървене. Това е много опасно и се наблюдава, ако кучето е глътнало остър предмет, като например игра.

Апатия при кучето

Безспорно, загубата на течности води до дехидратация на организма. Ако питомецът ви е бил игрив и много активен, а изведнъж се промени коренно, то обезателно трябва да обърнете внимание на това, тъй като може да е симптом и на глътнато чуждо тяло.

С появата на новия член в семейството, стопанинът носи отговорност за него и здравето му. Необходимо е да премахнете всички опасни предмети за кучето. Това се прави с профилактични цели, за да се предпазите от възможността кучето ви да глътне предмет. В случай обаче че все пак тя е глътнал нещо, тогава веднага трябва да го заведете на ветеринар, без да губите и минута, тъй като това може да е много опасно за здравето на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати